Petorica Albanaca hteli da likvidiraju Tačija, Veseljija, Mustafu i Ljimaja, pa dobili 15 GODINA ZATVORA

Autor: Tanjug

Hronika

22.01.2020

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petorica Albanaca pripadnika organizacije "Narodno oko", koja se u Prištini smatra terorističkomo organizacijom, osuđeno je danas na ukupno 15 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, "pripremanja terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo, za pokušaj teškog ubistva i drugih krivičnih dela".

Teroristi OVK

Osuđeni su Sadri Ramabaja na 5, Haljim Haljimi na 3 godine, Bedžet Luzha na 2 godine, Bajrush Konjusha na 3 godine, Redžep Toplana na 2 godine, prenela je rištinska Koha.

Sud je takođe proglasio Murata Jasharija krivim, ali će zbog njegovog zdravstvenog stanja on biti upućen na obavezno psihijatrijsko lečenje u trajanju od 10 godina, dok je optužnica protiv Sabita Berishe i Lirije Luzha odbačena.

Prema optužnici, oni su planirali napade i atentate na visoke funkcionere koji su na kosovskoj teritoriji bili na vlasti od 1980-1991. i danas, jer ih smatraju izdajnicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Navodi se da su njihove mete bili i kosovski predsednik Hašim Tači, bivši predsednik parlamenta Kadri Veselji, bivši premijer Isa Mustafa, bivši ministar Haredin Kuči, Džavit Hajiti, Fatmir Ljimaj i drugi pripadnici tzv. OVK.

Prema optužnici, ova grupa je u inostanstvu formirala organizaciju "Narodno oko" ili "Naše oko", s ciljem da likviraju sve one koji su bili viđeni kao izdajnici i na taj način "oslobode otadžbinu".

Organizacija je imala hijerarhijski podeljenu strukturu, sa šifrovanim imenima i zadacima.

Optuženi, Murat Jašari, prema optužnici, pokušao je da ubije Azem Vlasija kao bivšeg funkcionera, koji je, prema njima, proglašen prvim na listi "izdajnika zemlje".

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading