Prijava protiv Bjele stigla u tužilaštvo

Autor: G.M.

Hronika

21.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krivična prijava zbog pokušaja glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića da podmiti reditelja Predraga Gagu Antonijevića stigla je u Više javno tužilaštvo (VJT).

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bjelogrlić

Da je VJT dobio krivičnu prijavu za ovaj slučaj, potvrđeno nam je iz ove pravosudne institucije. Ko je njen podnosilac, međutim, nisu želeli da otkriju.

Podsetimo, prijava je u VJT došla povodom mejl prepiske iz 2016. godine, u kojoj Bjelogrlić otvoreno nudi podelu plena Antonijeviću ukoliko ovaj progura da film "Jesen samuraja" dobije 15 miliona dinara na konkursnoj komisiji Filmskog centra Srbije, čiji je bio član. Za sve dalje, kako piše Bjela, on će se pobrinuti.

O aferi koja je podigla veliku prašinu u filmskim krugovima i šire Srpski telegraf piše danima. Od Bjele smo ostali uskraćeni za odgovore, a našu novinarku eskivirao je begom na terasu uoči sednice u Privrednoj komori Srbije.

Po podnošenju krivične prijave, pred tužilaštvom se nalaze dve opcije, potvrđuje za naš list advokat Ivan Simić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Advokat Ivan Simić

Jevtić: Nisam bio na platnom spisku

Nekadašnji direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić poslao je Srpskom telegrafu odgovor na tvrdnje koje smo o njemu navodili u tekstovima o aferi "mito". U tom dopisu Jevtić je naveo sledeće:
- Objavljene su netačne informacije da je Boban Jevtić u vreme trajanja svog mandata u FCS radio Bjelogrlićeve serije i bio na njegovom platnom spisku, kao i da je kao supervizor produkcija u FCS proveravao budžete filmova i tako u direktnom sukobu interesa vršio kontrolu novčanih sredstava. Jevtić ni pre ni tokom svog mandata u FCS nije bio ni na kakvom Bjelogrlićevom platnom spisku. Boban Jevtić jeste bio supervizor produkcija u FCS, po odluci UO, ali u tom kratkom periodu nije rađena supervizija nijednog projekta u kojem je Bjelogrlić na bilo koji način učestvovao.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Predrag Gaga Antonijević

- Pošto je prijava podneta, tužilaštvo sada može da je odbaci ukoliko smatra da ne postoji nikakav osnov za dalje krivično gonjenje ili da sprovede određene provere i prikupi potrebna obaveštenja da bi nakon toga odlučilo da li će ići u neku narednu fazu postupka. To su mogućnosti koje su u ovoj fazi postupka izvodljive - objašnjava Simić.

Foto: Privatna arhiva

Advokat dodaje da će procedura teći brže ili sporije u zavisnosti od toga ko je podneo krivičnu prijavu.
- Ako je podnosilac MUP, praksa pokazuje da tužilaštvo uvek efikasnije i brže postupa po njihovoj inicijativi nego kada je inicijator neko od eventualno oštećenih - navodi Simić.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, kao prvi korak moglo bi da bude preduzeto veštačenje mejlova koje je Bjelogrlić slao Antonijeviću pošto je on negirao njihovu autentičnost.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo da je Bjelogrlić, osim sramote kroz prepisku sa Antonijevićem, prošle srede doživeo pravi debakl na sednici Grupacije za kinematografiju PKS. On je tada ostao bez liderskog mesta ove značajne filmske ustanove pošto mu je uskraćena podrška kolega koje su prozrele njegove namere da ovu aktuelnu aferu zamaskira izigravanjem političke žrtve. 

REAKCIJE

Foto: youtube.com/ Ras Televizija
Božidar Zečević, filmolog
Sa posebnim zanimanjem gledam na to kako se pojedini filmski stvaraoci valjaju u svojoj nečasti. Odlično je što je povodom čitavog slučaja konačno podignuta prijava jer se filmskoj mafiji mora nekada i nekako stati na put
Foto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan, filmski reditelj i kritičar
Najbolje je da se uvek sve rešava putem suda jer sud nije nikakvo mučilište niti treba tako da se shvati. Naprotiv, sud rešava ono što ne može da se reši prepucavanjem kroz novine

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
bole

21.01.2020 09:28

To su naši kulturni radnici i uvek im je malo pa pređu u politiku.

Odgovori 13 1
Vasko

21.01.2020 13:40

Da vrati pare, koje je dobio za projekte, a nije ništa uradio. Bjelogrlić je od FCS pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta ("Čuvari formule" i "Toma"), a još ih nije počeo. A pare? Gde su pare?

Odgovori 11 0