Škaljarac ubijen u Atini imao hrvatska dokumenta: Otkud krimosima pasoši i šta se to dešava u konzulatu u Mostaru?

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

20.01.2020

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Dedović, pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, koji je ubijen u Atini u nedelju, imao je hrvatska dokumenta, prenose hrvatski mediji.

RepublikaFoto: youtube.com/NotosNet
Mesto gde je ubijen Igor Dedović

Mediji podsećaju da se o zloglasnom škaljarskom klanu iz Crne Gore dosta pisalo krajem prošle godine, nakon što je hrvatska policija u koordinaciji s USKOK-om i policijama drugih zemalja zaključila tajnu akciju kojom je utvrđeno da su neki škaljarci, između ostalih, koristili autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima.

Među onima koji je koristio hrvatske dokumente spominjao se i ubijeni Igor Dedović, piše ovaj zagrebački dnevnik.

Policija je tada privela Nusreta Seferovića, 49-godišnjaka za kojeg se sumnja da je bio glavni šef grupe koja je nabavljala i izrađivala originalne pasoše za pripadnike Zemunskog klana i pripadnike crnogorskog škaljarskog i kavčanskog klana.

Navodi se da je škaljarski klan poznat je po ratu sa susedima - kavačkim klanom. Rat između te dve kriminalne kotorske sile besni od 2016. godine, a odneo je više od 30 života u Crnoj Gori i Srbiji. Usprkos tome, ratna sekira još nije zakopana.

 

 

A sve je, kažu, počelo krajem 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 300 kilograma kokaina. Kotorani su se tada podelili na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima Škaljari i Kavač. Prva žrtva nemilosrdnog rata bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarskom klanu.

Kotoranina Igora Dedovića je crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost označila kao jednog od glavnih ljudi škaljaraca.

Dedović je bio vlasnik lanca picerija "Pronto", a ranjen je u pucnjavi u avgustu 2008. nakon čega je pet godina izbivao iz Crne Gore. Spominjan je kao glavni organizator šverca tone kokaina koji su zaplenili Rumuni kad se prevrnuo brod na Dunavu.

Kriminalci sa hrvatskim dokumentima

Prilikom hapšenja pomenute grupe koja se bavila falsifikovanjem dokumenata, isplivali su podaci o dugačkom nizu kriminalaca koji su se rado koristili pasošima sa šahovnicom kako bi nesmetano mogli da se kreću iz zemlje u zemlju, ali ostanu ispod radara policije.

RepublikaFoto: Public
Luka Bojović

Najistaknutiji među njima, trenutno, jeste Luka Bojović koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u španskom zatvoru. U njegovoj "putovnici" stajalo je ime Marijana Barišića, Hrvata koji je nestao 2008. godine u Blajburgu.

Bojović je svojom frizurom i zulufima u dobroj meri odgovarao Marijanu Barišiću sa fotografije, ali ako se fotografija u pasošu uporedi sa poslednjim snimcima uhapšenih, može se zaključiti da je zapravo reč o njegovom kolegi Vladimiru Milisavljeviću Budali.

Prilikom hapšenja Bojovića u Španiji, pali su i Milisavljević i Siniša Petrić, kod kojih su pronađeni dve hrvatske lične karte i tri važeća pasoša. Hrvatske vlasti branile su se tada da zbog istrage o tome kako kriminalci dolaze do hrvatskih putovnica ne mogu iznositi detalje, ali da se sumnja da one uopšte nisu izdate na području te zemlje, već u Bosni i Hercegovini.

 

 

Da su i pripadnici suparničke grupe u trenucima očaja posezali za hrvatskim putnim ispravama pokazuje i nedavno hapšenje Miloša Radonjića u Slavonskom Brodu u Hvatskoj. Lisice su mu stavljene u hotelskoj sobi, nakon što je u Novoj Gradiški podneo zahtev za izdavanje novog pasoša. To je učinio krivotvorenim dokumentima. Kada su ga priveli, policajci su shvatili da je reč o Radonjiću, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu.

Njegovo ime spomnjialo se u kontekstu obračuna crnogorskih klanova, a do sada je preživeo četiri atentata. Upravo zbog jednog od pokušaja ubistava Radonjića nedavno je u Beogradu saslušan Jovan Vukotić po zamolnici crnogorskog Ministarstva pravde.

Legija imao hrvatska dokumenta

Međutim, falsifikovanje hrvatskih dokumenata sa kojima je zbog Evropske unije bilo daleko lakše cirkulisati kroz evropske zemlje, nije novotarija koju su doneli škaljarci i kavčani. Još pre više od deceniju, pripadnici zemunskog klana bili su vlasnici krivotvorenih "putovnica".

Milorad Ulemek Legija

Tako je aprila 2003. godine, hrvatski MUP potvrdio je da se Milorad Ulemek - Legija koristio falsifikovanim pasošem koji je izdat na ime Vlado Vukomanović. Ta putna isprava, ispostaviće se kasnije, jedna je od 900 koje su izdate u hrvatskom konzulatu u Mostaru, ustanovi koja se našla u centru velike afere koja je otkrivena.

Zbog falsifikovanja je uhapšen konzul, a jedna činovnica izvršila je samoubistvo. Precizirano je da je Ule­mek 26 pu­ta pre­šao gra­ni­ce šest ze­ma­lja sa ovim dokumentom.

 

 

Osim Legije, još jedan član zemunskog klana u Zagrebu je preuzeo hrvatske isprave: bilo je to 2006. godine, putovnica je glasila na ime Drago Cersar, a zemunac je bio Sretko Kalinić Zver. Imao je još jedan pasoš koji je naknadno dobio, a u njemu je stajalo ime Milivoj Mandić.

Pasoš je kod njega pronađen nakon što je, posle ranjavanja 2010. godine, uhapšen u Zagrebu. Navodno ga je nabavio Cvetko Simić, kum Luke Bojovića, čije obezglavljeno telo je pronađeno iste godine na dnu zagrebačkog jezera Jarun. Dokument je navodno plaćen 26.000 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading