Bubalo ponovo oslobođen!

Autor: Tanjug

Hronika

10.01.2020

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni sud u Beogradu danas je ponovo izrekao oslobađajuću presudu nekadašnjem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, čiji je krajnji vlasnik biznismen Milan Beko.

RepublikaFoto: ST/M.Ž. LAZIĆ
Predrag Bubalo i Sead Spahović

Sud je, kao i nakon prvog suđenja, zaključio da nije dokazano da su oni počili krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje se terete.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom postupku pošto su prvom, koju je u aprilu ukinuo Apelacioni sud, Bubalo i ostali bili oslobođeni od optužbi.


I na novu presudu tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu koji će ovog puta morati da donese konačnu odluku.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je "nejasan i neprihvatljiv" zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju "Luke Beograd", pa da to znači da nema ni odgovornosti Predraga Bubala.

Tom prilikom je ukazao i na niz propusta prvostepenog suda koji se moraju otkloniti na ponovljenom suđenju.
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milan Beko

Pored okrivljenih i njihovih advokata, današnjem izricanju presude prisustvovao je i Milan Beko.


U ovom postupku pored Bubala zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja odgovaraju izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Ðordević i Goran Mrda, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Takođe, ponovo se sudilo i bivšem direktoru Privrednog društva "Luka Beograd" AD Miroslavu Drobcu i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog društva Dušanu Kosovcu.

Prvo suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja, a ponovljeno u septembru 2019. godine.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brka

10.01.2020 11:48

Opljačkana Srbija a niko nije kriv? Šta je ovo?