Organizovao je dilere širom sveta: Srbin, kralj kokaina u Peruu fatalan za policiju i misicu

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

09.01.2020

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

David Cufaj (27), državljanin Srbije koji je uhapšen u Peruu 2017. godine zbog sumnje da je član grupe koja je krijumčarila dve tone kokaina, danas je osuđen je na 17 godina zatvora zbog ovog krivičnog dela.

RepublikaFoto: youtube.com/Aliados Por la Seguridad
David Cufaj

Cufaj je osuđen u odsustvu, s obzirom na to da je pred kraj 2017. pušten da se brani sa slobode i od tada mu se gubi svaki trag.

Cufaju se na teret stavlja da je finansirao pošiljku dve tone kokaina iz Perua u Belgiju. Droga je bila skrivena u konzervama špargle. Pošiljka je otkrivena 11. januara 2017. godine, a dva dana kasnije Cufaj je pao sa svojim saradnicima.

Nakon saslušanja, doneta je odluka da se Cufaj brani sa slobode, što je on iskoristio za bekstvo, te je na snazi i nalog za njegovo hapšenje.

U vreme hapšenja, tamošnji mediji označili su Cufaja kao glavnog čoveka za vezu peruanskih narko-klanova sa evropskim poručiocima narkotika.

Šef grupe bio je Hoze Karlos Uljon Rohas (41), takođe uhapšen, koji je gajio prijateljske veze sa Cufajem i angažovao ga za ovaj milionski posao.

Rohas je bio značajan igrač na tamošnjem tržištu, a internacionalnu grupu krijumčara vodio je najmanje dve godine. Osim što je predstavljao vezu sa Evropom, Cufaj je, ističu mediji, bio i glavni finansijer grupe.

Pretpostavlja se da je David ipak bio samo kanal kojim su druge, moćnije figure iz krimi sveta ulagale svoj novac u trgovinu drogom.

Rođen na Kosovu, živeo u Sarajevu

Osuđeni Cufaj rođen je na Kosovu, ali je odrastao u Sarajevu. Završio je Srednju ugostiteljsko-turističku školu i trenirao je boks. Pre nekoliko godina, prestao je da se bavi sportom i odselio se u inostranstvo, tačnije u Holandiju (Nizozemsku), a odatle u Peru gde je bio akreditovan za rad za jednu rudarsku kompaniju.

Sudija pod lupom unutrašnje kontrole

Kako je Cufaj nestao bez traga nakon što je pušten na slobodu, unutrašnja kontrola "češljala" je sudiju koji je dozvolio njegovo puštanje. Naime, tužilaštvo je insistiralo na pritvoru jer smatra da Cufaj ima veze sa glavnim vođom međunarodne mreže švercera narkotika, koji su u zatvoru. Međutim, sudija je dao prednost radnim i porodičnim vezama Cufaja u Peruu, pa je na osnovu toga i doneo odluku o puštanju iz pritvora.

Na suđenju, Cufaj je pokazao i svoj ugovor o radu, kojim je "dokazao" da će posle puštanja raditi kao pomoćnik trenera kluba "Bolivar" koji je registrovan u mestu Reniec. Peruanski mediji, uprkos pokušajima, međutim, nisu uspeli da kontaktiraju ni sa kim iz ovog kluba kako bi potvrdili Cufajeve poslovne namere. Nakon toga ni Cufaju niko nije uspeo da uđe u trag.

Očarao bivšu misicu?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

??

A post shared by Camila Canicoba Llaro (@camilacanicoba) on Dec 31, 2019 at 3:11pm PST

 

Cufaja su svojevremeno dovodili i u vezu sa bivšom mis Perua Kamilom Kanikobi. U martu prošle godine pojavile su se njihove zajedničke fotografije, a bivša misica je sve vreme tvrdila da joj "neko smešta", te da nije bila ni u kakvoj vezi sa Cufajem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading