Neobična presuda u Subotici: U zarobljeništvu držao divlje guske, kažnjen sa 30.000 dinara

Autor: novosti.rs

Hronika

03.01.2020

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnik Bačkih Vinograda, S. K. (51), kažnjen je u Prekršajnom sudu u Subotici novčanom kaznom od 30.000 dinara, jer je u svom dvorištu, u zarobljeništvu držao tri strogo zaštićene vrste ptica - divlje guske, bez dokaza o legalnom poreklu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Policijskom upravom u Subotici je 8. jula 2019. godine utvrdila da se strogo zaštićena vrsta nalazi kod S. K.

O pronalasku divljih ptica u prirodi, ovaj 51-godišnjak nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako je Zakon o zaštiti prirode predvideo.

Ovo je, inače, drugi slučaj novčanog kažnjavanja u Prekršajnom sudu u Subotici, u prethodne dve nedelje zbog držanja strogo zaštićenih vrsta. U prvostepenom postupku A. G. (52) sa Palića izrečena je novčana kazna u iznosu od 150.000 dinara zbog držanja u zarobljeništvu 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica, čije je hvatanje u prirodi i držanje zabranjeno.

U presudi je, kako predočavaju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (PZZP), navedeno da je okrivljeni 18. septembra na Paliću, u kavezima držao 12 češljugara, sedam konopljarki, po jednu zimovku, strnadicu, žutovoljku, zebu, drozda pevača i dva kosa.

- Sve su to vrste koje su strogo zaštićene u Srbiji i koje je, po slovu zakona zabranjeno hvatati u prirodi i držati u zarobljeništvu, bez dokaza o poreklu, a koji A. G. nije imao - naveli su u PZZP. - Okrivljeni je, osim oduzimanjem navedenih ptica, kažnjen i zbog neposedovanja dokaza o legalnom sticanju divljih ptica koje je držao u kavezima, za držanje ptica u neadekvatnim uslovima, i zbog držanja ptica.

Osim navedenih vrsta, od njega je oduzeto i sedam čvoraka, koji spada u zaštićenu vrstu ptica, a koji su takođe držani nelegalno. Posle oduzimanja i oporavka u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću, ptice su vraćene u prirodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading