(FOTO) Čudna zaplena na prelazu Đerdap! Rumun prijavio da nema ništa, a onda su carinici pronašli zamotuljak i to PREPARIRAN

Autor:

Hronika

23.12.2019

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Carinici su u nedelju na prelazu Đerdap zaplenili prepariranog guštera iz roda Varana, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta prema CITES Konveniciji o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune.

Foto: Uprava carina
Preparirani gušter

Prekršaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu stigao automobil "sitroen" francuskih registarskih oznaka, kojim je iz Italije ka Rumuniji sam putovao 40-godišnji rumunski državljanin.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi on je odgovorio odrično, rekavši da sa sobom nosi samo lični prtljag.

Kako je detaljna kontrola prtljaga ipak usledila, carinik je na torbama i koferima pronašao zamotuljak u platnenom čaršavu i u njemu preparirano mladunče zaštićenog guštera.

RepublikaFoto: Uprava carina

Protiv rumunskog državljanina je pokrenut prekršajni postupak, a prepariranu živinju će preuzeti Grupa za CITES Ministarstva zaštite životne sredine. Rod „Varanus“ čini ukupno 78 različitih vrsta i sve su zaštićene CITES konvencijom, Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

Varani su porodica kojoj pripadaju najveći među danas postojećim gušterima. Rasprostranjeni su u tropskim predelima srednje i južne Azije, Africi i Australiji. Mogu dostići dužinu i do tri metra, dok su primerci najmanje vrste dugi samo 23 cm od vrha njuške do kraja repa i maksimalne težine od samo 20 grama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading