Ugledni lekari u zatvor, nanogica za advokaticu: Osuđeno 11 osoba zbog mahinacija sa osiguranjem!

Autor: dnevnik.rs, Republika

Hronika

14.12.2019

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novosadskom Višem sudu, pred većem sudije Borivoja Papa, juče je izrečena prvostepena, nepravosnažna presuda, za 11 okrivljenih za mahinacija s osiguranjem 2012. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Među optuženima, koji su se, bar na kraju postupka branili sa slobode, našli su se lekari-specijalisti, medicinski tehničar, učesnici u saobraćajnim nezgodama, advokat, inženjer, tehničari, vozači Hitne pomoći, gradskog saobraćaja, taksija, stjuadesa, muzičar i građani drugih zanimanja.

Njima se preciziranim optužnim aktom pripisuje da su zloupotrebljavali saobraćajne nezgode da bi preko odštetnih zahteva osiguravajućim kućama, na osnovu lekarskih izveštaja, odnosno medicinske dokumentacije, došli do sporne nematerijalne štete.

Lekar-specijalista ortoped, sada u penziji, Vladimir Šarčev (70) iz Novog Sada, okrivljen za primanje mita u sticaju sa zloupotrebom službenog položaja, osuđen je juče na jedinstvenu (objedinjenu) kaznu zatvora od dve godine i četiri meseca zatvora.

Medicinski tehničar Voja Marjanović (63) iz Novog Sada, okrivljen za davanje mita u podstrekavanju, u sticaju sa zloupotrebom službenog položaja u podstrekavanju i primanjem mita u podstrekavanju, osuđen je na tri godine i tri meseca zatvora.

Foto: Ilustracija

Lekar-specijalista ortoped Ivica Lalić (56) iz Novog Sada, okrivljen za primanje mita u jednom slučaju, osuđen je na jednogodišnju kaznu zatvora, ali istovremeno je određeno da će kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje uz primenu elektronskog nadzora. Pri tome, okrivljeni ne sme napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom. To znači da, u eventualnim slučajevima da jednom u trajanju preko šest sati, ili u dva navrata do šest časova, samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne izdrži u zavodu za izvršenje kazne zatvora.

Advokat Hasida Tafilović (47) iz Novog Sada, okrivljena za krivično delo davanja mita u podstrekavanju, u sticaju s krivičnim delom prevare, osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od osam mesci, takođe u porostorijama u kojima stanuje uz elektronski nadzor, i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Marko Mijailović (38) iz Novog Sada, okrivljen za davanje mita, uslovno je osuđen na godinu zatvora, i to tako da se ona neće izvršiti ako u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Istovremeno je osuđen na plaćanje 50.000 dinara.

Šestoro okrivljenih za krivično delo prevare (u prvobitnoj optužnici kvalifikovanog kao prevara u osiguranju) osuđeno je uslovno na osam meseci zatvora s rokom provere od dve godine od pravosnažnosti presude, uz plaćanje kazne po 50.000 dinara. Među njima su Milorad Balta (56) i Teodora Blagojević (34) iz Futoga, Borislav Ivaniš (51) iz Novog Sada i Dragoljub Tovljanić (61), Aleksandar Damjanović (36) i Nenad Jovanović (32) iz Rume.

Okrivljeni Novosađani specijalista Nemanja Gvozdenović (36) i taksista Miroslav Trivić (48), koji se posle saobraćajne nesreće javio tom lekaru dok je ovaj bio na specijalizaciji, oslobođeni su optužbe.

Podsetimo, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) su, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u februaru 2013. godine uhapsili 11 osoba, a tragalo se za dvojicom advokata osumnjičenih da su zloupotrebili položaj odgovornog lica i počinili više prevara u osiguranju.

RepublikaFoto: pixabay.com
SBPOK su uhapsili 11 osoba

Inače, taj predmet je u decembru 2016. godine preuzelo krivično veće kojem predsedava sudija Borivoj Pap. Lista osumnjičenih je zaokružena na 13 osoba, dvema se sudilo u odsustvu, jedna je u međuvremenu preminula, a dvoje osumnjičenih je ranije sklopilo sporazum o priznanju krivice.

Svi okrivljeni su se protekle sedmice pridružili završnim rečima svojih branilaca, koji su tvrdili da se radi o istinitim dokumentacijama ili o zastarevanju krivičnih dela, a da su delovi transkripata iz prisluškivanih razgovora istrgnuti iz konteksta, i tražili oslobađanje usled nedostatka činjeničnih dokaza.

Osuđeni, juče u prvom stepenu, koji su, inače, svi neosuđivani do sada, imaju pravo žalbe na presudu Apelacionom sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading