Daku namerno gađali dok je bio sa vladikom! Ova poruka upućena obojici

Autor:

Hronika

13.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na crnogorskog biznismena Miodraga Davidovića Daku (62), koji već osam godina živi u hotelu "Kraun plaza" u Beogradu, nije slučajno pucano baš u utorak uveče. Prema prvim saznanjima iz istrage, atentator (koji je imao i pomagače i jaku logistiku) namerno je birao vreme kada je Daka bio sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, jednim od najuticajnijih episkopa SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram/youtube.com/Vijesti Online/ST/V.LUKIĆ/Pixabay.com
Daku namerno gađali dok je bio sa vladikom!

Prema informacijama do kojih je došao naš list, takav odabir trenutka za napad predstavljao je i svojevrsnu poruku samom Davidoviću (koji je inače jedan od glavnih finansijera crnogorske opozicije), ali i SPC, vladiki Joanikiju i njegovom mentoru, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović smatra da je hitac koji je snajperista ispalio bio poruka i za Joanikija da i on lako može da postane žrtva.

Davidović osam godina živi u "Kraun plazi", mogli su na njega pucati bilo kad, momenat nije slučajno izabran

- To je svakako bilo i upozorenje Joanikiju. Vladika Joanikije je važan čovek u SPC, on je episkop budimljansko-nikšićki i desna je ruka Amfilohija Radovića. Amfilohije ima oko 80 godina, on je ipak stariji čovek, pa na Joanikija računaju kao na njegovog naslednika da sačuva SPC u Crnoj Gori. Ne bih zanemario ni činjenicu da se sledeće srede u Crnoj Gori donosi zakon o verskim zajednicama, kojim crnogorska vlada pokušava da otme imovinu srpske crkve. Stoga je ovo poruka i za Joanikija da ne bude toliko tvrd - tvrdi Nicović.

Nicović: Joanikije je Amfilohijev naslednik, ovo je i poruka za njega

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je crnogorskom političkom miljeu bilo neophodno da na ovaj način pošalje poruku, odnosno da likvidira Davidovića.

Joanikije: Nisam ja meta

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Joanikije

Episkop Joanikije kaže da nema razloga da misli da je on bio meta snajperiste. On je rekao da su Davidović i on bili sami za stolom u pomenutom hotelu u trenutku pucnjave. Precizirao je da je u Beograd stigao nepun sat pre nego što se dogodila pucnjava. Ponovio je da nije povređen u toj pucnjavi, ali nije želeo da iznosi detalje o samom događaju.

- To što nisu uspeli da ga smaknu, to je druga priča. Davidović je vedrio i oblačio u zapadnoj Crnoj Gori i velikom delu Hercegovine, stoga je igrač u središtu upravo ovoga što se sada politizuje - odnosi verske zajednice i države. U ovom pokušaju atentata nema kriminalnog motiva, nisu narko-karteli u pitanju, ostaje samo politika. Mogu da kažem da naručioci nisu izabrali dobrog strelca jer je namera očigledno bila da se Daka likvidira, a ne da se opomene - naveo je Nikolić.

Nikolić: Cilj je bio likvidirati Davidovića, to što nisu uspeli, druga je priča

Podsetimo, Srpski telegraf je ekskluzivno objavio da je u operativnim izveštajima zapadnih obaveštajaca Daka označen kao eksponent ruskih službi na Balkanu, a pre svega u Crnoj Gori i Srbiji. Takođe, u traženju motiva za napad istraga je usmerena i ka još neproverenim informacijama da se možda radi o neraščišćenim računima u trgovini oružjem.

Činjenice o atentatu

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Projektil najpre prošao kroz staklo pre nego što je pogodio Davidovića

* sve se dogodilo u utorak oko 21 čas

* Davidović je bio u kafiću, na međuspratu hotela "Kraun plaza" na Novom Beogradu, zajedno sa vladikom Joanikijem

* Daka je pogođen u ruku hicem iz snajpera, a prema prvim saznanjima iz istrage, samo je splet srećnih okolnosti pomogao da ne bude ubijen

* u trenutku napada Davidović je bio nalakćen, ruka mu je bila u visini grudnog koša

* razgovarao je sa vladikom Joanikijem, kom je baš govorio o zadužbini koju planira da sagradi na planini Goliji

* metak je Davidovića pogodio u ruku, prethodno zakačivši stolicu, čiji se deo zario tik iznad oka vladike Joanikija

* sumnja se da je metak ispaljen sa nekog od okolnih solitera, sa udaljenosti od oko 300 metara vazdušnom linijom (najverovatnije iz napuštene zgrade GP "Rad")

* debelo dvoslojno staklo hotela i naslon stolice donekle su skrenuli putanju metka, što je spaslo Davidovića

* automobil koji su koristili napadači pronađen je spaljen iste večeri u dvorištu Medicine rada u Ulici omladinskih brigada.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading