Posle 11 godina rešena afera "Indeks"

Autor: Blic, Republika

Hronika

06.12.2019

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon gotovo 11 godina, Viši sud u Smederevu proglasio je krivim sve optužene za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ovaj slučaj u javnosti poznatiji je kao "Afera Indeks".

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako prenose mediji svi optuženi zajedno su dobili više od 60 godina robije.

Saša Jovanović osuđen je na šest godina robije, Dragana Petrović na sedam, Emilija Stanković na pet, Sveto Purić na osam, Božan Vlasković na četiri, Dragan Mrdalović na šest godina robije. Optuženi Ivan Čukalović dobio je dve godine zatvora, Zoran Simić pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević. Olivera Kojić osuđena je na dve godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brkić na dve, kao i Miodrag Micović, a Jasmina Nektarijević osuđena je na šest meseci kućnog zatvora.

U protekla dva meseca zamenik Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i branioci iznosili su završne reči pred sudskim većem sudije Slađane Bojković, inače predsednice Višeg suda u Smederevu. Tužilac je tražio da optuženi budu osuđeni, i to na kazne zatvora od dve do 11 godina. Za 27 optuženih predložio je zatvor, i to ukupno više od 120 godina robije.

Najveće kazne, i to po 11 godina zatvora, tužilac je zatražio za Svetu Purića, bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Zorana Simića, nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi, i profesorku Draganu Petrović.

Pored zatvorskih kazni tužilaštvo je tražilo i zaplenu imovine

Zatvorska kazna od devet godina zatražena je za profesorku Emiliju Stanković, koja je u to vreme bila i pomoćnica ministra prosvete. Za Srđana Đorđevića, aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, tužilac je predložio kazne zatvora od šest godina. Takođe je zatraženo i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Proteklih godina branioci su često opstruisali suđenje, a interesantno je da je jedna od glavnih optuženih, profesorka Dragana Petrović, koja je prvo bila docent, a potom i profesor na predmetu krivično pravo, a sada je stručni saradnik na disciplini krivično pravo na Institutu za uporedno pravo u Beogradu, odbranu iznela tek u oktobru ove godine. Navela je da je cilj bio da se "ovom aferom u drugi plan bace ostale, mnogo krupnije u kojima su u opticaju bile kudikamo veće sume, sa mogućim političkim implikacijama".

Današnja presuda je prvostepena i nije konačna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading