Šokantan obrt u slučaju bačene bebe u septičku jamu: Majka na slobodi

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

05.12.2019

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka iz Sonte kod Apatina Sabrina N. (25) čija je priča o bebi ostavljenoj u septičkoj jami pokrenula burnu reakciju javnosti, juče je saslušana u tužilaštvu. Nakon saslušanja, slučaj je zatvoren i majka se vratila u porodičnu kuću.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Sabrina N.

Mediji prenose da je obdukcijom utvrđeno da je beba mrtvorođena, čime je stavljena tačka na spekulacije o tome da je dete izvesno vreme živelo, te da je posredi zločin.

- Ona je izjavila na saslušanju da je možda čula plač, ali obducent je rekao da su pluća bila slepljena, te da beba nije udahnula -  izvori bliski istrazi prenose da je greška nemoguća, te da se rastrojenoj majci zapravo pričulo.

Upravo to je i bio povod da tužilaštvo ispita slučaj.

S obzirom na to da je utvrđeno da je smrt bila prirodna, te da nema elemenata ubistva, majci je zadržavanje ukinuto i postupak je obustavljen.

Kako se nagađalo, smrt deteta se i dogodila pre nego što je slučaj dospeo u javnost 3. decembra, ali je za to znao samo otac Kristijan N, koji je slučaj naknadno prijavio.

- Bio je ljut što beba nije sahranjena - preneli su izvori.

 

Zakon ne prepoznaje mrtvorođenu decu

S obzirom na to da dete nije sahranjeno, već ostavljeno u septičkoj jami, postavilo se pitanje odgovornosti pred zakonom za takav postupak. Mada je sahranjivanje uređeno propisima, kazne se odnose na mesne zajednice i organizacije, ne na pojedince. U slučaju u kojem građani pojedinačno podležu sankciji, ovde se nailazi na tzv. rupu u zakonu. Da bi neko u očima zakona bio mrtav, najpre mora biti rođen - živ. U slučaju mrtvorođene dece stvari se komplikuju.

- Članom 24 stav 1. tačka 3. Zakona o sahranjivanju i grobljima jeste propisana novčana kazna u rasponu od 10.000 do 100.000 dinara ukoliko se ne obezbedi sahranjivanje za umrla lica, ali se odnosi na isključivo mesne zajednice ili organizacije, sto znači ne i za građane. Građin se može kazniti ukoliko pokopa umrlog van groblja koje je u upotrebi novčanom kaznim od 1.000 do 50.000 dinara. Nijedna od ove dve kaznene odredbe nije primenljiva iz razloga što se prva ne moze primeniti na građane, a druga iz razloga što je vrlo upitno da li novorođenče koje nije rođeno živo ima status umrlog lica, kao i zbog činjenice da nije pokopano već ostavljeno, a što striktno nije propisano kao prekršaj - kazao je advokat Ivan Simić.

Uz sporan status mrtvorođenog deteta objasnio je i da slučaj ima posebnu težinu s obzirom na to da je majka izgubila dete.

- Pre svega treba imati u vidu da novorođenče nije upisano u matične knjige, a činjenica da nije rođeno živo upućuje na zaključak da ono uopšte, nažalost, nije ni prepoznato u pravnom saobraćaju. Pitanje da li se uopšte može govoriti o smrti. U ovakvom postupanju ne može se reći da nije na neki način povređen javni interes, ali isto tako treba imati u vidu da su posledice koje pogađaju majku nerođenog deteta toliko teške, da se postavlja pitanje opravdanosti vođenja bilo kakvog postupka ili kažnjavanja - naveo je Simić.

Institucije dalje preuzimaju slučaj

Slučaj je sada u nadležnosti Centra za socijalni rad iz Apatina, koji će dalje odlučiti o sudbini porodice. Iz Ministarstva za rad, zapošljavalnje, boračka i socijalna pitanja rekli su da je u ovom slučaju javnost isključena, te da ne mogu iznositi detalje.

Četvoročlana porodica sa dvoje dece - sinovima od tri i četiri godine - nedavno je ostala bez još jednog člana. Kako je ranije otkriveno, treći sin umro je krajem oktobra ove godine dok je nesrećna majka bila u drugom stanju i nosila dete sa čijom se sudbinom cela Srbija upoznala. I taj dečak umro je prirodnom smrću, usled bolesti creva.

Podsetimo, četvrto dete Sabrine i Kristijana N. pronađeno je uvijeno u ćebe u improvizovanoj septičkoj jami.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading