Vinovniku krvave noći u Nišu ispred "Manile" preti 20 godina zatvora: 4 osobe ranio iz kalašnjikova

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

25.11.2019

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nišliji Ivanu Pavloviću (33), koji je 17. juna prošle godine na Trgu kralja Milana u centru Niša pucajući iz "kalašnjikova" ranio trojicu policajaca i radnika obezbeđenja kafića "Manila" preti 20 godina robije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Toliku je kaznu u završnoj reči zatražilo danas Više javno tužilaštvo, smatrajući da se radi o pokušaju teškog ubistva za koji je zaprećena najteža sankcija. Međutim, njegov branilac Saša Knežević zatražio je prekvalifikaciju optužbe, smatrajući da je Pavlović počino samo ugrožavanje sigurnosti, eventualno običnog ubistva za koje je propisana mnogo blaža kazna.

Pavlović se kritičnog dana sa prijateljima Martinom Zonjićem i Aleksom Živićem sukobio sa radnicima obezbeđenja, koji su ih izbacili iz kafića. Posle dvadeset minuta vratili su se vozilom, Ivan Pavlović je iz auta izašao držeći automatsku pušku "CZ M – 70 AB2", dok su ostala dvojica imali noževe kojima su pretili gostima, zbog čega su oni utrčali u kafić.

Aleksa Živić je zatim bez ikakvog povoda zadao šest ubodnih rana nožem radniku obezbeđenja Aleksandru Đoriću, dok je Pavlović ispalio na njega nekoliko rafala, nanevši mu tom prilikom prostrelne rane na nogama koje su kvalifikovane kao teška telesna povreda.

U međuvremenu, pristigla je patrola, policajci su povikali: "Stoj, policija, baci oružje", na šta Pavlović nije reagovao, već je ispalio više hitaca u pravcu policijskih službenika. Policajac Miloš Miloševic je pokušao da ga razoruža, šakom desne ruke je uhvatio cev dok je okrivljeni sve vreme držao prst na obaraču i ispaljivao rafalne pucnje, usled čega je policijski službenik zadobio više povreda po nogama i trbušnom zidu koje su kvalifikovane kao teške i opasne po život, dok su dvojica njegovih kolega lakše ranjena usled rikošetiranih hitaca.

Zamenik VJT Lidija Simović u završnoj reči je istakla da je nesumnjivo dokazano da je Ivan izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

- Dok se policajac sa njim rvao, optuženi je sve vreme pucao iz automatske puške i pokušavao da cev podigne uvis. Njegovi biološki tragovi pronađeni su na okidaču, sa obe strane rukohvata i na cevi oružja. Izvršio je teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa neovlašćenim držanjem oružja, jer je kod sebe imao dva okvira municije i 60 metaka. Tražimo da mu se izrekne najmanje 20 godina zatvora uzimajuću u obzir njegovu raniju osudjivanost i to što nije izrazio kajanje za učinjeno delo – kazala je Simović.

Međutim, Pavlovićev branilac je istakao da se ne može govoriti o pokušaju teškog ubistva, jer on nije imao motiv za napad na bilo kojeg od oštećenih, posebno na policiju.

- Događaj se nije odigrao na način kako je to opisano u optužnici. Nesporno je da su okrivljeni bili na licu mesta, da je došlo do rasprave između radnika i Živića i Zonjića, koji su u međuvremenu sklopili sporazum o priznanju krivice. To je dobro za tužilaštvo, ali nije dobro za suđenje, jer smo ostali uskraćeni za činjenice koje bi odlučile da li se radi o teškom ili običnom ubistvu, a to je postojanje umišljaja. To je veoma značajno, uzimajući u obzir visinu kazne koja preti mom klijentu, zavisno od toga kako se okvalifikuje ovaj događaj - naglasio je Knežević. On je istakao da Pavlović nije pucao na policajce, jer ga nisu ugrožavali. - Da je hteo da ih ubije, mogao je, imao je u rukama automatsku pušku. Došlo je do pucanja po inerciji, jer je povlačena cev oružja dok je Pavlović držao prst na obaraču - rekao je Knežević.

Pavlović, koji je u pucnjavi takođe ranjen, je na suđenje došao sa hodalicom i požalio se sudiji da u Kazneno popravnom zavodu nema adekvatnu zatvorsku brigu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading