Beograđanka uhapšena po poternici Italije: Prala novac za mafiju!

Autor:

Hronika

25.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivana Ivanović (46), Beograđanka koja je u Crnoj Gori uhapšena po poternici Italije pod sumnjom da je deo kriminalne grupe koja se bavila ilegalnim klađenjem, izručena je iz Podgorice u Rim.

RepublikaFoto: printscreen/Guardia di Finanza Reggio Calabria
Deportacija Ivanovićeve

Sumnja se da je ona prala novac za italijansku mafiju kupovinom nekretnina u Beogradu i da nije bila jedina u tom krijumčarskom lancu iz Srbije i Crne Gore.

- Ivanovićeva je imala zadatak da deo novca zarađenog onlajn klađenjem u Italiji uloži u kupovinu nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori - kaže izvor iz policije.

ZAPLENJENI STANOVI

Po nalogu srpskog tužilaštva, za sada su joj zaplenjena dva stana, a osumnjičena je i da je u Italiji utajila oko 60 miliona evra poreza.

RepublikaFoto: printscreen/Guardia di Finanza Reggio Calabria
Policija ih je pratila...

- Tužilaštvo je donelo naredbe o zabrani raspolaganja za dva njena stana površine 136 i 200 kvadratnih metara. Nadležni istražni organi sa poreskom policijom na čelu blokirali su i rad 23 strane kompanije i 15 kompanija koje posluju na teritoriji Italije. Zaplenjene su i brojne nekretnine i vozila, a na bankovnim računima zamrznuto je više od 723 miliona evra. Ivanovićeva je osumnjičena da je deo kriminalne grupe koja je nezakonitim klađenjem u Italiji utajila prihod u iznosu od 3,2 milijarde evra i poreza od 60 miliona evra - dodaje izvor iz istrage.

Imovina na tuđim imenima

Osumnjičeni za zloupotrebu igara na sreću, novac zarađen od onlajn klađenja ulagali su u nekretnine širom sveta i na taj način novac stečen kriminalom ubacivali u legalne tokove. Za to su koristili uobičajene metode pranja novca: imovinu su prenosili na tuđa imena, nalazeći pojedince koji bi im služili kao paravan.

HAPŠENA SA MUŽEM

Kako prenosi portal Calabrianews, ekstradicija je izvršena avionom, a nakon dolaska na aerodrom Ivanovićeva je odvedena u zatvor u Rebibiji, čime je izvršen nalog za hapšenje koji je u novembru 2018. godine izdao tužilac iz Kalabrija.

Podsetimo, Ivanovićeva je i početkom avgusta hapšena zbog sumnje da je počinila krivična dela "članstvo u kriminalnoj organizaciji Ndrangeta i nezakonito klađenje". Italijansko pravosuđe za ista dela teretilo je i njenog supruga, koji je usled nedostatka dokaza pušten da se brani sa slobode.

Ekstradicija je izvršena avionom, a nakon dolaska na aerodrom Ivanovićeva je odvedena u zatvor u Rebibiji

Inače, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal učestvovalo je u akciji više zemalja pod rukovodstvom italijanskog tužioca za borbu protiv mafije, u kojoj je zbog pranja novca stečenog ilegalnim klađenjem uhapšeno 68 ljudi, među kojima je i srpska državljanka, prenosi portal Calabrianews.it.

Ndrangeta prerasla Koza nostru

Ndrangeta je odavo izašla iz senke slavne Koza nostre i napuljske Kamore. Dilovanje droge, ucene, zelenašenja, kockanja, prostitucija, trgovina ljudima i falsifikovanje novca, nisu jedini izvor prihoda Ndrangete. S vremenom su ušli i u legalne poslove i sada su dobro povezani sa institucijama i ličnostima koje bi trebalo da budu brana kriminalu, zbog čega ih neretko opisuju kao hobotnicu jer, gde je novac, tu su i Ndrangetini pipci. Jedan od primera čistog poslovanja je drugi dom kalabrijske mafije - Kanada. Bankarskih zakoni odličan su vetar u leđa kriminalcima jer isti ne pitaju odakle dolazi novac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading