Osuđena kontrolorka banke iz Pančeva: Sa računa klijenata uzela 20 miliona dinara

Autor:

Hronika

06.11.2019

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovanku Vuković Joku, bivšeg kontrolora u banci, Viši sud u Pančevu je prvostepeno proglasio krivom jer je sa računa klijenata za sebe uzela više od 20 miliona dinara.

Foto: Ilustracija

Kako se navodi u presudi koja je doneta početkom oktobra, nju je sud oglasio krivom zbog toga što je od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine u Pančevu prisvojila novac koji joj je poveren na radu i to tako što je kao kontrolor jedne ekspoziture u Pančevu prilikom transakcije uplate i isplate neovlašćeno podizala novac sa računa više klijenata. Za sebe je tako pribavila ukupno, kaže sud, 198.712 evra i 3.030 švajcarskih franaka, što u dinarima iznosi 23,8 miliona.

- Sud je konstatovao da je bila svesna svog dela, htela njegovo izvršenje i svesna da je zabranjeno - kaže izvor iz suda.

Kontrolor banke Jovanka Vuković osam godina je prisvajala novac sa računa više klijenata, a od direktora tražila da je ne prijavljuje

Do sada neosuđuvanu Jovanku Vuković, pravnog tehničara bez imovine, Viši sud oglasio je krivom i zato što je u avgustu 2017. godine u pismu zatražila od izvršnog direktora banke D. P. da ne prijavljuje nadležnim organima dela koja je ona izvršila - čime je izvršila krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca, prenosi portal 013info.

Sa računa klijenata ukupno uzela 198.712 evra i 3.030 švajcarskih franaka

Za prvo delo, proneveru u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju, Viši sud joj je dosudio sedam godina zatvora, a za drugo, neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca, osam meseci, pa je osuđena na jedinstvenu kaznu od sedam i po godina zatvora.

7,5 godina zatvora čeka kazna

S obzirom na to da je reč o prvostepenoj presudi, ona i javno tužilaštvo koje je u ovom slučaju gonilo, moći će da se na nju žale.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading