Ubica vođe Alkatraza profesionalac? Likvidaciji prethodili sukobi među navijačkim grupama

Autor:

Hronika

05.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U javnosti se pojavio snimak likvidacije Ljubomira Kiće Markovića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz", od koga se ledi krv u žilama. Naime, sigurnosne kamere snimile su sam trenutak brutalnog ubistva na kome se vidi kako napadač, obučen u kaput, sa kapuljačom koja mu prekriva glavu i lice prilazi s leđa grupi mladića koji stoje ispred balona za fudbal, među kojima je i žrtva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/Facebook.com
Marković je likvidiran iz vatrenog oružja

Na osnovu snimka se pretpostavlja da je Marković primetio pištolj kod napadača ili ga je pak prepoznao, pa je krenuo da trči ka pumpi koja se nalazila preko puta ulice. Međutim, za sada još neidentifikovani napadač je ispalio pet metaka u nastradalog, a on je već prilikom prvih pao na zemlju, a smrtonosan je bio poslednji, kada ga je napadač upucao u glavu.

- Ubica se ponašao vrlo sigurno. Bio je usredsređen na to da ubije žrtvu, pa makar da je oko njega bilo i stotinu ljudi. Po svemu kako je izvedena ova likvidacija to ne liči na neku ličnu osvetu, već na profesionalno ubistvo. Neposredni izvršilac je verovatno imao i logističku podršku, ekipu koja mu je čuvala leđa, ali i omogućila mu bekstvo sa lica mesta - kaže za Srpski telegraf bivši obaveštajac Božo Spasić.

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Kako ističe, tu se ne radi ni o uobičajenom obračunu među navijačima, pa postoji mogućnost i da je neko unajmio profesionalnog ubicu da za njih odradi prljav posao.

- Sukobi među navijačkim grupama su postali uobičajeni, a najžešći su upravo među frakcijama Partizanovih simpatizera, koji traju skoro dve decenije. Prvo se od većine odvojila grupa "Zabranjeni", koja je bila u sukobu sa "Alkatrazom". Osim tuča, oko stadiona i na njemu, nisu retkost bile ni pucnjave. Posle ubistva Brisa Tatona i hapšenja tvrdog jezgra "Alkatraza", među kojima je bio i likvidirani Marković, stvorio se prostor koji je ispunila grupa "Janjičari", koju je vodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, koji je izrešeten pre dve godine.

Spasić: Ubica se ponašao vrlo sigurno. Bio je usredsređen na to da ubije žrtvu, pa makar oko njega bilo i stotinu ljudi

Prema tvrdnjama sagovornik Srpskog telegrafa upućenog u dešavanja na južnoj tribini Partizanovog stadiona, ubrzo je došlo do nove podele kada se Miloš Radisavljević Kimi odvojio od "Alkatraza" i osnovao svoju grupaciju, tako da sada postoje četiri frakcije, a navodno jedan od razloga likvidacije Markovića bila njegova namera da osnuje i petu frakciju.

Odlazak u 39. minutu

Na poslednjoj utakmici Partizana, koja je u subotu odigrana protiv Vojvodine, navijači crno-belih pokazali su solidarnost sa pokojnim Ljubomirom Markovićem na specifičan način. Naime, prvo je frakcija "Partizanovci" Miloša Radisavljevića Kimija istakla transparent: "Brate, ovo nisi zaslužio, Kićo, večna ti slava" i napustila stadion, a njihov primer u 39. minutu sledili su pripadnici "Alkatraza". Taj minut je izabran jer je pokojni Marković ubijen u 39. godini. Inače, "Grobari" sa južne tribine su se oglasili tek u 39. minutu skandiranjem imena ubijenog Markovića.

RepublikaFoto: youtube.com/Bianconeri.rs

Kića jedini ranije izašao sa robije

"Alkatraz" je obezglavljen posle ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine. Tada su pohapšeni svi učesnici i osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne. Jedan od osuđenih bio je i Ljubomir Marković, koji je prvostepeno dobio 30 godina robije. Kasnije je ta kazna zamenjena sa 13 godina i sedam meseci, ali je on izašao nekoliko godina ranije, 2017. godine.

- Ne treba zaboraviti da je on jedini od osuđenih koji je ranije pušten iz zatvora. Policija je tu odradila dobar posao, a čak smo i na suđenju bili svedoci da su se optuženi međusobno prepucavali ko je šta rekao. Možda upravo u tome treba i tražiti razlog za Markovićevu likvidaciju jer je on, od svih njih, najbolje prošao - kaže Božo Spasić.

- Marković je ostao uz "Alkatraz" i nije prišao odvojenoj grupaciji na čijem čelu je Kimi, iako su oni stari drugovi i saborci. Ipak, pred utakmicu Lige Evrope između Partizana i Mančester junajteda došlo je do sukoba među "Grobarima", a jedan od učesnika je bio upravo Marković. Navodno su tada pale i neke teške reči, a povod za sukob je bio Markovićeva namera da osnuje svoju frakciju - kaže sagovornik.

Gde je ko na tribinama

"Janjičari" i "Alkatraz" tradicionalno su na jugu

"Zabranjeni" su izdvojeni na istoku

"Kimijevci" drže jug, ali pored zapadne tribine

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading