Otmice dece koje su potresle celu Srbiju

Autor: Blic, Republika

Hronika

02.11.2019

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar M. (13) posle više od 20 sati drame vraćen je svojoj porodici, na sigurno. Nažalost, Petar nije bilo prvo dete u Srbiji koje je postalo žrtva otmičara, a praksa je pokazala da su na meti zlikovaca mahom deca bogatih roditelja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Petar je otet kada je na svom dvotočkašu, oko 23 sata, išao ka svojoj kući u Staroj Pazovi. Bio je sam i samim tim postao je lak plen. Četiri otmičara, koji su kasnije pohapšeni, upravo su čekali pogodan trenutak da ga zgrabe, ubace u automobil i odvedu u zabačenu vikendicu u Belegišu.

Više od 20 sati sve raspoložive patrole neprestano su tragale za dečakom. Sa policijom je sarađivala i porodica koja je pružila ključne informacije za koje se ispostavilo da su bile od velike pomoći policiji. Službenici su češljali video snimke sa nadzornih kamera, razgovarali sa Petarovim poznanicima ali i mogućim svedocima.

Ubrzo su uhapsili osobe za koje se sumnjalo da su upletene u kidnapovanje, a na osnovu informacija koje su pružili, dečak je pronađen i vraćen roditeljima i pre nego što su otmičari uspeli da uspostave vezu sa roditeljima i traže otkup.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Petar Mitrović

Nažalost, Petar nije prvi dečak koji je preživeo ovako stresnu i stravičnu situaciju, a njegovi roditelji nisu prvi koji su strahovali za život svog deteta, ne znajući da li će ga ponovo videti živog.

Otmica trogodišnje Maše

Srbija još pamti dramatičnu otmicu dvogodišnje Maše P. koja je, zahvaljujući brzom reakcijom policije, na vreme spasena. Nju je troje francuskih državljana 2015. godine otelo bukvalno iz majčinih ruku u beogradskom naselju Braće Jerković, a zatim je usledila filmska potera za njima.

Francuzi su, kasnije je ostanovljeno, pre dolaska u Srbiju boravili u Rumuniji, ali, kako su želeli dete određenog izgleda koje nisu mogli tamo da nađu, došli su u našu zemlju i nastavili potragu. Lutali su od parka do parka glavnim gradom, sve dok u Ulici braće Jerković nisu ugledali malu Mašu.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Otmičari male Maše bili su brzo uhapšeni

Dvogodišnje dete su oteli iz maminog naručja i strpali u automobil, a zatim se autoputem dali u beg u pravcu izlaza iz Beograda. Policija je krenula u poteru i presleli su ih na naplatnoj rampi kod Šimanovaca.

Lisice na ruke stavljene su Sebastijanu Branšu, njegovoj supruzi Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njenoj ćerki Emerin Ulije Kristel, a kod trojke su pronađena četiri pasoša - njihovi i devojčice malo mlađe od otete Maše.

26 godina dobili su Mašini otmičari

Usledila su ročišta, a Francuzi su na razne načine pokušali da se brane nizom sramnih odbrana. Supruga i ćerka su tvrdile da nisu znale da Sebastijan želi da ukrade dete, dok je on izneo nekoliko gnusnih laži - najpre je kazao da je su dete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdilo da nevenčani suprug Emerin Ulije Kristel, s kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta, a zatim su ispričali gnusnu laž da se Sebastijan sa Mašinim ocem dogovorio da pozajmi dete i to za 850 evra.

Svo troje su konačno osuđeni na 26 godina zatvora, a avgusta ove godine su preko Ministarstva pravde poslali zahtev matičnoj zemlji kako bi tamo do kraja odslužili kaznu.

Otmica Stefana Živojinovića

Pre 19 godina, na Bežanijskoj kosi, Mašinu i Petrovu sudbinu doživeo je Stefan Živojinović, sin poznate pevačice Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Iako danas postoji vrlo malo informacija u vezi sa ovim događajem, neki detalji su ipak isplivali.

RepublikaFoto: instagram.com/stefanzivojinovic
Stefan Živojinović

Poznato je da je tog dana dečak sa majkom krenuo ka frizeru, ali da se vratio po rolere. Ispred zgrade su ga sačekali nepoznati otmičari koji su ga uvukli u auto i odvezli na nepoznatu lokaciju. Saznalo se u međuvremenu da se otmičar javio telefonom i da je Bobi poslao telefonsku karticu preko koje su obavljali razgovore.

Takođe, kako su prenosili mediji, pozivajući se na nezvanične informacije, otmičari su se javili telefonom tražeći otkupninu u iznosu od neverovatnih 2,5 miliona maraka. Uskoro je dogovorena i primopredaja, koja je navodno izvršena tako što je otac predavao novac na jednom kraju grada, dok je majka bila na sedela u automobilu na drugom mestu i bila na nišanu snajpera.

Za Stefana Živojinovića otmičari su tražili 2,5 miliona maraka

Otmičari su osmogodišnje dete, posle primopredaje novca, ostavili bosonogo na Kalemegdanu, gde su roditelji došli po njega.

Prolazili su dani, a porodica nije mnogo želela da komentariše slučaj. Za razliku od Petrovih roditelja, Stefanovi majka i otac strepeli su dugih šest dana, a jasno je da su u ovakvim situacijama sekundi dugi kao godina. Ipak, njegovi otmičari nikada nisu uhapšeni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading