Dečak u Nišu se otrovao tabletama od 200 dinara: Ovo je najopasnija sintetička droga koja UBIJA mlade u Srbiji!

Autor: Republika

Hronika

08.10.2019

09:21

Nakon što je tinejdžer (15) pronađen u nesvesnom stanju na sred ulice u Nišu kada se otrovao tabletama za koje se pretpostavlja da su sintetička droga, otkriveno je koja vrsta narkotika masovno truje omladinu u Srbiji.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, on je kupio dve tablete za 200 dinara po komadu i popio ih u kombinaciji sa alkoholom, a pronađen je u nesvesti nasred ulice. Mladić je preživeo, ali ne i petoro mladih koji su u poslednjih godinu dana bili žrtve ove opasne droge.

Opasne kombinacije

Stručnjaci upozoravaju da je u svetu detektovano čak 4.500 vrsta sintetičke droge i niko u Srbiji ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko ih je u ovom času na našim ulicama, a najugroženiji su mladi. Većina je spakovana u tabletice, psihoaktivne supstance su u različitim kombinacijama, a najopasnije su one napravljene u kućnoj radinosti - mogu i da ubiju.

Ovo za Kurir potvrđuje prof. dr Ivan Dimitrijević, naš najveći stručnjak za bolesti zavisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. On dodaje da te tablete mogu da sadrže lekove za smirenje, na primer, benzodiazepine i halucinogene supstance.

pixabay.com

- Mogu, takođe, da budu kombinacija kanabinoida i amfetamina, što se desilo pre nekoliko meseci, kada su takve supstance detektovane i kod nas. Uglavnom se prave u kućnim laboratorijama i zbog toga se ne zna koliko koje supstance u njima ima - kaže prof. dr Dimitrijević. Da je prevencija najvažnija, za Kurir kaže Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droge Vlade Srbije.

Poruka roditeljima

- Vlada je formirala komisiju za borbu protiv narkomanije u školama, a cilj je pružanje informacija o novim drogama učenicima, roditeljima i zaposlenima u školama. Takođe, formiran je i sistem ranog upozoravanja o novim drogama u Srbiji ili bilo gde u EU. Poruka roditeljima je da obrate više pažnje na decu, njihovo ponašanje, dnevni ritam i emotivno stanje, jer prevencija počinje u kući i nastavlja se izvan nje - naveo je on.

Učenik (14) iz Niša koji se predozirao zasad nepoznatim tabletama biće uskoro pušten s Dečje klinike, ali za toksikologe ostaje pitanje sadržaja dve tablete koje je progutao. Ovaj učenik osnovne škole je rekao roditeljima da će prespavati kod druga. Zasad je nepoznato da li su bili na nekoj žurki, a sve će utvrditi policija.

 

Komentari (0)

Loading