RAZBIJEN LANAC ŠVERCA DROGE! Procureli podaci iz istrage u Johanesburgu: Ovako je pala kriminalna grupa povezana sa likvidiranim Srbinom

Autor: kurir.rs, Republika

Hronika

02.10.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južnoafrička policija uhapsila je međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavila švercom kokaina, a koja je povezana sa dvostrukim agentom Gorgijem Gorgom Darmanovićem, ubijenim prošle godine na Novom Beogradu, preneli su crnogorski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako navode, jedan od uhapšenih Crnogoraca priznao je da je bio deo ove grupe i otkrio identitet svojih navodnih šefova, dvojice Podgoričana za kojima policija JAR traga.

- Policija u Johanezburgu je pre nekoliko dana razbila međunarodni lanac šverce droge, a jedan od uhapšenih crnogorskih državljana otkrio je da navodno iza svega stoje Mihailo Pavićević i Matija Kašćelan iz Kotora. Za njima se traga, ali se veruje da i dalje skrivaju u Johanesburgu - navode oni i dodaju da se sumnja da su oni bili povezani s Gorgijom Gorgom Darmanovićem, dvostrukim agentom iz JAR.

Identitet desetak uhapšenih nije saopšten, ali se za dvojicu begunaca navodi da su stari četrdesetak godina i da su već neko vreme živeli u Johanesburgu.

- Imali su registrovanu firmu za uvoz i izvor. Veruje se da su oni vrbovali pomorce sa Balkana kako bi za njih prevozili kokain u Evropu - navode oni.

RepublikaFoto: ewn.co.za/printscreen
Gorgija Gorg Darmanović

Podsećanja radi, Darmanović je ubijen 6. maja na Novom Beogradu, samo desetak dana pošto je u Johanesburgu ubijen Milan Đuričić Miki, za kojim je Srbija raspisala poternicu pošto je osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu "Interkontinental".

 

Sprega između kriminala i vlasti

Nakon Darmanovićevog ubistva, mediji su pisali da je on još 2014. godine došao u Beograd kako bi se sakrio, zbog umešanoti u tamošnje podzemlje ali i sukoba sa nekadašnjim predsednikom ove zemlje, Džejkobom Zumom. Navodno je želeo da izbegne i hapšenje koje ga je čekalo u JAR.

Godinama je radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoj Africi, kao član Jedinice za specijalne operacije. Gotovo istovremeno, bio je umešan i u biznis sa oružjem, drogom i reketiranjem, a bio je povezan i sa Nafizom Modakom, južnoafričkim kriminalcem koji je umešan u reketiranja i navodno je želeo da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo poslove obezbeđenja u klubovima.

To je opisano i u knjizi novinara Žaka Poa "Predsednikovi čuvari" koja govori o režimu nekadašnjeg predsednika JAR Džejkoba Zume u negativnom kontekstu. Darmanović je bio jedan od ključnih izvora za podatke navedene u knjizi, gde ga autor oslovljava punim imenom i prezimenom i navodi da je uvek bio naoružan do zuba, te da je u "prtljažniku njegovog auta uvek bilo mnogo oružja".

Posedujući istovremeno informacije iz podzemlja i sa vrha vlasti, bio je veliki igrač, a kako je novinar Po opisao u svojoj knjizi, nije umeo da čuva tajne i zbog toga su mnogi želeli da ga sklone iz službe.

- On je bio uvek naoružan do zuba. U prtljažniku njegovog BMW-a bilo je mnogo oružja. Uvek je sa sobom nosio novac u gotovini koji je nazivao "Inzin novac" (Inzo Ismail je tada bio šef specijalnih operacija u državi Agencije za bezbednost i svi su rekli da je Darmanović radio za njega). Voleo je da pokazuje sliku na kojoj je zajedno sa Džejkobom Zumom - stoji u knjizi koja je napisana zahvaljujući informacijama koje je Darmanović davao.

Međutim, kako stoji u knjizi, nakon što je 2014. godine Južnoafričku Republiku potresao državni skandal, a Darmanović u medijima označen kao "ključni izvor informacija" koji ima kompromitujuće podatke o tadašnjem državnom tužiocu Glinsu Brejtenbahu, ovaj čovek postao je obaveza za Agenciju državne bezbednosti. Iako južnoafrički državljanin, napustio je tu zemlju i vratio se u Srbiju, gde ga je sačekao metak Dejana Stankovića Ždrokinca.

Za likvidaciju Darmanović u Beogradu osumnjičen je Dejan Stanković Ždrokinac, koji je u međuvremenu takođe ubijen. Ždrokinac je stari policijski znalac, koji je u kriminalnim krugovima bio decenijama.

Imao je brata blizanca Vojina, a javnost ih je upoznala kada je u Kruševcu ubijen tamošnji stomatolog, inače njihov kum, Milutin Rokić, za šta su bila osumnjičena obojica, ali je bilo teško utvrditi ko stoji iza zločina budući da su jednojajčani blizanci.

 

 

Njegovim stopama krenuo je i sin Vojin (41) koji je ubijen mesec dana pre oca. O motivima Vojinovog ubistva se tada naširoko nagađalo, te je pretpostavka pala na to da je svojevremeno prebio jednog mladića koji je želeo da mu se osveti.

S druge strane, verovalo se da će Dejan Ždrokinac krenuti u osvetnički pir zbog ubistva sina, te se pretpostavlja da je ubica želeo u tome da ga spreči.

U ubistvu Darmanovića učestvovala su navodno i dvojica Kruševljana, Sreten Matejić i Saša Đurđanović, i suđenje njima dvojici bi trebalo da bude nastavljeno 31. oktobra.

Ubistvo još jednog Srbina

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen

I nedavno ubistvo Srbina Ilija Martinović (71), limara koji duži niz godina živi i radi u JAR, dovedeno je u vezu sa Darmanovićem. Iako Martinović nije bio kriminalac, barem prema zvaničnim evidencijama policije, družio se sa srpskim kriminalcima i pomagao im po dolasku na najveći kontinent.

Martinović je bio svedok ubistva Darka Kulića u julu prošle godine, kada je nepoznati napadač sasuo kišu metaka u njegov automobil, a Kulić je inače označen kao naručilac Darmanovićevog ubistva.

Ne treba zaboraviti da je u protekle dve godine ubijeno najmanje pet srpskih državljana u toj zemlji, a da za njihova ubistva do sada niko nije osumnjičen niti osuđen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading