Otac i sin iz Srbije važne karike u lancu šverca kokaina: DNK i poruke otkrivaju zaveru narko-klana!

Autor: blic.rs

Hronika

21.09.2019

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalno tužilaštvo u Beogradu naložilo je niz veštačenja u slučaju šverca čak 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu koja bi trebalo da ukažu na umešanost oca i sina Đankovića iz Šida, uhapšenih u svojstvu logističara narko-klana.

RepublikaFoto: MUP Srbije/Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Nakon što je početkom septembra u Atlantskom okeanu, u blizini Azorskih ostrva, na jedrilici kojom je upravljao srpski državljanin Vladislav Funštajn pronađeno 800 kilograma kokaina, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal krenulo je u opsežnu istragu.

Naime, dok je trajalo hapšenje posade broda, otac i sin Mirko i Dragan Đanković iz Šida uhapšeni su u akciji srpske policije kao logističari ove grupe. Kod njih je tada pronađena veća količina dokumentacije vezana za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, ali i avio-karte, notesi, memorijske kartice, više USB memorija, mobilni telefoni, kao i oprema i uređaji za neovlašćeno audio i video snimanje.

Šta kriju telefoni?

Upravo ovi predmeti od ključnog su značaja za dalju istragu, pre svega njihova veštačenja koja bi trebalo da ukažu na povezanost članova narko-grupe, ali i ulogu svakog od njih. Tako je Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako se nezvanično saznaje, nakon što su uhapšeni otac i sin sprovedeni na saslušanje u tužilaštvo, naložio niz veštačenja. Među njima, prema informacijama koje posedujemo su i veštačenja mobilnih telefona osumnjičenih, kao i DNK veštačenja predmeta pronađenih kod njih.

- Veštačenja mobilnih telefona važna su jer se očekuje da će telefonski pozivi i poruke osumnjičenih ukazati koga su pozivali i koliko je njihova komunikacija sa Funštajnom bila česta. Takođe, trebalo bi da ukažu i sa kim su eventualno još sarađivali prilikom organizovanja transporta kokaina, ali i njegove nabavke - objašnjava izvor upoznat sa slučajem.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Dok će veštačenje telefona ukazati na kominikaciju osumnjičenih, DNK veštačenje prikupljenog dokaznog materijala trebalo bi da utvrdi ko je sve imao kontakta sa njim. Pre svega to se odnosi na Đankoviće, ali i na otkrivanje eventualnog saučesnika u ovom švercu.

- Nakon što se izvedu ovi dokazi, Dragan Đanković biće ponovo sproveden na saslušanje u tužilaštvo, nakon što je prethodni put rekao da će naknadno izneti svoju odbranu jer mu je tokom saslušanja ozbiljno pozlilo - kaže naš sagovornik.

Pomoć iz Španije

Inače, dok se čekaju rezultati veštačenja, prema našim saznanjima, Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je zamolnicu španskim istražnim organima za međunarodnu pravnu pomoć. Ukoliko dođe do usvajanja molbe, saradnja istražnih organa znatno bi pomogla u daljoj istrazi, pre svega jer bi razmenom podataka i dokaznog materijala do najsitnijeg detalja bila razjašnjena mreža ovog narko-klana.

Podsetimo, uhapšena narko-grupa planirala je da tovar droge od 800 kilograma kokaina kod obala Španije prebaci u drugi brod tako što će je prethodno baciti u okean.

Kako su pisali španski i ruski mediji, osumnjičeni su jedrilicu pre nekoliko meseci kupili u Meksiku, a Vladislav Funštajn oko sebe je okupio grupu ljudi od poverenja: dvojicu skipera - Dragana Đankovića iz Srbije i Sergeja Rašohina iz Rusije, finansijera operacije Mirka Đankovića, ali i ronioca iz Meksika Emanuela Alehandra Asevesa Kuevasa. Upravo on imao je najvažniji zadatak - da iz jednog broda u drugi koji je trebalo da ih sačeka na okeanu nedaleko od Španije prebaci tovar droge. Kako prenose mediji, posada je trebalo da prilikom susreta sa drugim brodom drogu baci u vodu, da bi potom Alehandro zaronio i pakete kokaina izvlačio i dodavao onima koji su ih čekali.

Đanković još nije saslušan

Kako se saznaje, sud u Beogradu odbio je zahtev odbrane osumnjičenih Mirka i Dragana Đankovića za ukidanje pritvora.

Njima je nakon hapšenja određen pritvor do 30 dana. Inače, Dragan Đanković i dalje nije saslušan na okolnosti šverca kokaina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading