SKANDAL U KRAGUJEVCU: Doktor ugradio starleti silikone o trošku države!

Autor: kurir.rs, Republika

Hronika

19.09.2019

09:38

Hirurg Goran Azanjak sumnjiči se da je Kragujevčanki naplatio estetsku operaciju u kešu, a onda lažirao dokumentaciju i novac za njene nove grudi uzeo i od RFZO.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor Goran Azanjak (55), jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u Srbiji i rukovodilac odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Kliničkom centru u Kragujevcu, uhapšen je zbog silikona koje je ugradio izvesnoj T. S., starleti iz tog grada!

Kako Kurir saznaje, prijava protiv doktora podneta je anonimno, ali je policija tokom provere dokumentacije utvrdila da se radi o poznatoj Kragujevčanki, čije je nove grudi doktor naplatio od nje lično, ali i od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Image by Khusen Rustamov from Pixabay
Foto: Ilustracija

- Devojka kojoj je dr Azanjak uvećao grudi novac za intervenciju dala je medicinskoj sestri na ruke. Međutim, u dokumenta je upisana netačna dijagnoza i time je omogućeno da operaciju T. S. bolnica naplati i od RFZO. Tako je, kako se sumnja, doktor sebi pribavio korist od 128.000 dinara i 1.700 evra. Tokom provere dokumentacije i prikupljanja dokaza došlo se i do imena devojke - otkriva izvor iz istrage.

Saslušana i devojka

Prema njegovim rečima, kada je policija pozvala T. S. na saslušanje, ona je potvrdila da joj je estetski zahvat na državnoj klinici uradio doktor Azanjak, ali da je ona uredno platila kešom.

pixabay.com
Doktor je sebi pribavio korist od 128.000 dinara i 1.700 evra...

- Ispričala je da je dala gotovinu i da novac nije uplatila na račun KC. Posle zahvata, kako je navela, nije bila zadovoljna operacijom i izgledom grudi, pa je od doktora tražila da joj vrati deo novca ili da obavi novu operaciju. On navodno nije pristao na to - otkriva izvor iz istrage.

KC Kragujevac: SAMI SMO PODNELI PRIJAVE

U dve odvojene akcije uhapšeno je ukupno četvoro zaposlenih u Kliničkom centru u Kragujevcu, a rukovodstvo ove ustanove poručuje da nemaju i neće imati toleranciju prema korupciji.
- U poslednje četiri godine imamo nultu toleranciju prema korupciji. Naše rukovodstvo je podnelo nekoliko krivičnih prijava protiv svojih zaposlenih. Naš stav je jasan - čistimo svoje dvorište. S druge strane, podsećamo da niko nije kriv dok se pravosnažno ne osudi i ovde je važno poštovati pretpostavku nevinosti - kažu u rukovodstvu KC Kragujevac.

Prema njegovim rečima, policija proverava da li je doktor na ovaj način uradio još operacija.

- Uhapšena je i M. G. (43), medicinska sestra zaposlena u KC, zbog sumnje da je lekaru pomagala tako što je uzimala novac od pacijenata, predavala ga njemu, a prethodno sačinjavala lažnu dokumentaciju i račune u kojima je navodila da su obavljene intervencije koje plaća RFZO, iako je reč o estetskim operacijama, koje pod to ne potpadaju - saopštila je policija.

Isticala grudi

Inače, T. S. je na društvenim mrežama često objavljivala fotografije na kojima je isticala silikonske grudi, koje joj je napravio uhapšeni doktor.

- Goran Azanjak je priznati hirurg, često je obilazio seminare i držao predavanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Vlasnik je i privatne klinike u Kragujevcu - objašnjava naš sagovornik.

MOGU I SILIKONI, ALI U SVRHU LEČENJA

U KC Kragujevac pre tri godine doneta je odluka da se na Klinici za plastičnu hirurgiju mogu raditi i zahvati po komercijalnim cenama i za to vreme, kako otkriva izvor Kurira, ova ustanova prihodovala je preko 20 miliona dinara. Međutim, oni se ne naplaćuju od RFZO.
- Estetska operacija kapaka, lica, estetsko uvećanje i smanjivanje dojki, korekcije trbuha i uklanjanje kože, usana, liposukcija i drugi zahvati rade se po komercijalnim cenama, ali nešto nižim nego u privatnim klinikama. Recimo, ugrađivanje implantata u grudi košta 280.000 dinara, što je za oko deset odsto jeftinije nego kod privatnika - kaže naš sagovornik i dodaje:
- Redovne operacije se rade pacijentima koji su oboleli od tumora i svih bolesti koje podležu pod pravilnik, i njih plaća RFZO.

Podsetimo, osim doktora i medicinske sestre M. G., u akciji policije uhapšeno je još 11 osoba, među kojima je još dvoje zaposlenih u KC Kragujevac. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u postupku javnih nabavki.

 

 

Komentari (0)

Loading