Marjanović, Bojović, Kostić, Mišković... Ova suđenja obeležiće jesen

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

08.09.2019

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova sudska sezona, koja je počela sa prvim danom septembra, uvešće neke nove glumce u sudnice, a neki od starih koji već godinama nastupaju pred tužiocima i sudskim većima završiće sa tom "ulogom" i budućnost nastaviti ili u zatvoru ili na slobodi.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ove jeseni u našim sudnicama nema politički jakog postupka kao što je bilo suđenje za atentat na premijera Zorana Đinđića, kriminalnog - zločini zemunskog klana ili brojčano nadmoćnog - afera "Indeks", ali je nesumnjivo da su mnogi od optuženih više nego zanimljivi javnosti.

Neki od njih obeleženi su kao tajkuni, narko-dileri, plaćene ubice, ali još nema sudskog epiloga koji bi i pravosnažno potvrdili te medijske epitete. O tome da li će ti postupci biti završeni, može da se nagađa ili će, po starom običaju, prvenstveno optuženi i njihovi branioci da hvataju krivine, odlažu ročišta i da pojedine predmete guraju ka zastarelosti, a time i oslobađanju od krivične odgovornosti i mogućeg zatvora.

Ubistvo Jelene Marjanović

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Zoran Marjanović

Suđenje veka, kako mediji najavljuju ulazak u sudnicu Zorana Marjanovića, optuženog za ubistvo supruge Jelene, počinje u sredu u Višem sudu u Beogradu. Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, utvrđivaće se koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a Marjanović će se kratko izjasniti o krivici. Zasada može samo da se nagađa da li će se pred sudom pojaviti sa maloletnom ćerkom, nad kojom je dobio starateljstvo i za koju tvrdi da je u vreme zločina bila sa njim, te da nije mogao da usmrti suprugu. Nakon toga sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno. Optuženi udovac brani se sa slobode, a u pritvoru je bio skoro devet meseci, od septembra 2017. do juna naredne godine.

Paljenje Ambasade SAD

I dok je početkom godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio sedmoricu mladića optuženih za paljenje Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, tokom protesta "Kosovo je Srbija" iz februara 2008, petorica čelnika MUP tek će se naći na optuženičkoj klupi zbog tog incidenta.

Na nju će sesti penzionisani generali Mladen Kuribak i Stevan Bjelić, bivši načelnici Uprave policije MUP Srbije i beogradske policije, Slobodan Vukolić, nekadašnji prvi čovek beogradske uprave policije, i dvojica žandarma Zoran Rašković i Bojan Marković.

Ubistvo Nikole Bojovića

RepublikaFoto: e-stock/A. Bačlija
Grob Nikole Bojovića

Konačna presuda biće izrečena i Milošu Delibašiću, koga je Specijalni sud osudio na jedinstveni kaznu od 30 godina zbog organizovanja kriminalne grupa koja je likvidirala Nikolu Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića, i teškog ubistva Miloša Vidakovića. Istom presudom Saša Cvetanović osuđen je na 35 godina robije zbog likvidacije Nikole Bojovića, a Miloš Vojnović, ubica Vidakovića, koji je tokom postupka sarađivao sa tužilaštvom, osuđen je na 17 godina zatvora. Slobodanu Šaranoviću, organizatoru grupe, nije izrečena kazna jer je ubijen. Na prvom suđenju Delibašić je oslobođen optužbi, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu, vratio slučaj u sudnicu, ali je Delibašić ostao iza rešetaka, ali zbog falsifikovanja dokumenata.

 

 

Slučaj Darka Kostića

Modnom kreatoru Darku Kostiću pred Trećim osnovnim sudom sudilo se zbog optužbi da je polno uznemiravao i omogućio uživanja opojnih droga dečaku od 15 godina i jednom punoletnom mladiću. Kostić je uhapšen, bio je u pritvoru, a kasnije se nije pojavljivao na zakazanim ročištima. Sudija je čak zapretio da će naložiti Kostićevo privođenje, pa je on počeo da se pojavljuju u sudnici, ali je počeo da izostaje jedan od oštećenih mladića. Maloletnik koga je, kako se sumnja, Kostić polno uznemiravao, sada ima 17 godina, ima status posebno osetljivog svedoka, pa je u ispitan pred sudom u aprilu bez prisustva javnosti. Kostiću je, kako se sumnja, nekom prilikom dao kamagru a da to ovaj to nije znao. Maloletnik je, prema pisanju medija, bio učesnik emisije "Neki novi klinci".

Slučaj Mišković

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Miroslav Mišković

I predsednik kompanije "Delta holding" Miroslav Mišković i njegov sin Marko čekaju konačnu sudsku odluku u postupku protiv njih koji je pokrenut pre skoro sedam godina. Njih dvojicu je Specijalni sud nepravosnažno proglasio krivima za poresku utaju u ponovljenom postupku započetim u decembru 2017.

Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora, dok je Marku određeno godinu dana kućnog pritvora uz nošenje nanogice.

Krivim je proglašen i vlasnik "Nibens korporacije" Milo Đurašković, koji je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. "Proces veka", kako je odmah označen, počeo je u novembru 2013, a tri godine kasnije Mišković stariji dočekao je prvu presudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading