FBI uhapsio Srbina: Štekovao drogu za meksičke kartele!

Autor:

Hronika

06.09.2019

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U velikoj akciji američkog federalnog istražnog biroa (FBI) razotkrivena je tridesetočlana međunarodna kriminalna grupa koja se sumnjiči da je krijumčarila više od tri tone narkotika iz Meksika u Kanadu i Kaliforniju! Dosad je uhapšeno 13 pripadnika ove organizacije, među kojima je i srpski državljanin Nikola Galić!

Foto: Tanjug/AP

Osim Galića, sumnja se da je ovoj grupi pripadalo još srpskih kriminalaca koji se sumnjiče da su deo međunarodne narko-mreže koja je drogu meksičkih kartela distribuirala u čak tri države.

- Američki agenti duže vreme su pratili delovanje krimi-grupe, a pored Srbina, iza rešetaka našlo se još 12 osoba, koje se terete za međunarodno dilovanje narkotika. Akcija hapšenja sprovedena je u Los Anđelesu i na nekoliko lokacija u Kanadi, a policija intezivno traga za preostalim pripadnicima ove grupe. Prema dosadašnjim informacijama, ova narko-mreža sastavljena je od kanadskih, meksičkih, kineskih, sudanskih i srpskih kriminalaca - prenose američki mediji.

Foto: Tanjug/AP

Galić imao ulogu da pronalazi štekove za skrivanje narkotika, sada mu preti doživotna robija

U akciji je zaplenjeno 944 kilograma kokaina, oko 20 kilograma heroina, 209 kilograma sintetičkih droga metamfetamin. Pored toga, zaplenjeno je oko 811.000 američkih dolara najverovatnije stečenih trgovinom narkoticima. Galiću su lisice na ruke stavljene u prvom udaru na ovu organizaciju, a sumnja se da je on nalazio štekove za pošiljke droge.

Foto: Tanjug/AP

Razbijenu narko-mrežu činili Meksikanci, Srbi, Kinezi i Sudanci

- Galić, koji je u kriminalnim grupama poznat pod nadimkom Leo, imao je zadatak da pronađe skladišta za sakrivanje droge koja je proizvedena i dopremljena iz Meksika. On je u tu svrhu iznajmio štek u Kaliforniji i starao se o tome da droga ne bude otkrivena - navodi se u optužnici koju su američki istražni organi podigli protiv pripadnika ove krimi-grupe, kojima sada preti od 10 godina zatvora, što je minimalna kazna, do doživotne robije!

Foto: Srpski telegraf
OPTUŽEN: Srbin poznat pod nadimkom Leo

811 hiljada dolara u kešu oduzeto od uhapšenih

Ubačeni agent

Grupa je razbijena zahvaljujući ubačenim agentima FBI koji su se predstavili kao trgovci droge. Tako je otkriveno kako je funkcionisala ova mreža. Kokain su nabavljali iz Meksika i distribuirali ga po SAD, ali i Kanadi, gde su u zamenu za ovu drogu umesto novca ponekad dobijali ekstazi, koji su potom ponovo rasturali po Americi. Biznis su planirali da prošire i na Australiju, ali ih je u tome omelo hapšenje.

Foto: Tanjug/AP

Koristili vojne telefone

Članovi ove narko-mreže za komunikaciju su koristili specifične telefone kojima je gotovo nemoguće ući u trag. Radi se o modifikovanim telefonskim aparatima koje koriste vojni specijalci kako ne bi mogli da ih prisluškuju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading