Preti joj do 5 godina robije? Majka koja je na prednjem sedištu vozila dete koje samo što nije ispalo mogla bi da završi u zatvoru

Autor:

Hronika

30.08.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovoj majci treba uzeti dete ili je bar staviti pod pojačani nadzor, poručuju stručnjaci, komentarišući slučaj žene koja je dečaka predškolskog uzrasta kroz Beograd vozila na prednjem sedištu, tako da mu je gotovo celo telo bilo izvan kola.

RepublikaFoto: printskrin/TV Prva
Šokantan snimak zaprepastio Srbiju

Nakon što je TV Prva objavila snimak na kojem se jasno vidi kako žena na Mirijevskom bulevaru u Beogradu vozi beli folksvagen polo, brzinom oko 50 kilometara na sat, dok dete samo što nije ispalo napolje kroz otvoren prozor, u slučaj se uključila i policija, koja traga za nesavesnom majkom. Na snimku su zamagljene registarske tablice, međutim, ne treba sumnjati da će joj brzo ući u trag.

Da stvar bude gora, dete se u nekoliko navrata za krov automobila pridržava samo jednom rukom, dok drugom pokazuje na čoveka koji iz vozila iza njih snima.

Advokat Mateja Čajić kaže za Srpski telegraf da se na snimku potencijalno mogu uočiti elementi i prekršaja i krivičnog dela.

Čajić: Potencijalnom ima elemenata i prekršaja i krivičnog dela

- U postupanju žene vozača na snimku potencijalno se mogu uočiti elementi njene prekršajne odgovornosti zbog prevoza deteta, ukoliko je mlađe od 12 godina na prednjem sedištu automobila, za šta je propisana kazna zatvora najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci i 14 kaznenih poena, kao i prekršaj za nevezivanje sigurnosnog pojasa, za šta je propisana mandatna kazna od 10.000 dinara - navodi Čajić i dodaje:

- U pogledu krivice vozača, eventualno bi se moglo govoriti o krivičnom delu izazivanja opšte opasnosti, za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna, što će u konkretnom slučaju ceniti organi nadležni za procesuiranje počinioca.

Milosavljević: Mora da se obavi procena da li je ta žena sposobna da obavlja ulogu roditelja

Njegov kolega Nebojša Milosavljević poručuje da bi morao da se umeša i nadležni centar za socijalni rad. - Treba najozbiljnije razmotriti da li je ta žena sposobna da obavlja roditeljsku dužnost i u skladu s mišljenjem veštaka preduzeti odgovarajuće mere - navodi Milosavljević.

Nijedan deo tela ne sme da viri iz vozila

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da ovo uopšte nije izolovan slučaj i da je to jedan od razloga zašto je novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja zabranjeno da bilo koji deo tela viri iz vozila.

- Viđamo te situacije gde se putnici voze na takav način, da im deo tela viri i da u nekim trenucima dođe do udesa sa smrtnim ishodom. Zakon kaže da se za vreme kretanja vozila ne sme uskakati ili iskakati iz vozila, ne smeju se otvarati vrata, naginjati se van vozila, isturati delove tela i voziti se na spoljnim delovima vozila. Kazna je 5.000 dinara - kaže Božović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading