Tuga koja srce slama: Trudnica (23) preminula u Opštoj bolnici u Kruševcu, građani zakazali proteste!

Autor: Novosti, Republika

Hronika

23.08.2019

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krivična prijava Lazara Milića protiv Opšte bolnice Kruševac dostavljena je Osnovnom javnom tužilaštvu, pišu "Novosti". Zbog smrti Milićeve supruge, trudnice Tamare Milić (23), koja je preminula 1. avgusta u KC Niš, za petak, 23. avgust u 17 sati najavljen je i protest.

Foto: facebook.com/printscreen
Tamara Milić

- Tužilaštvu je dostavljena krivična prijava Lazara Milića zbog krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći - navodi Saša Avramović, zamenik javnog tužioca, dodajući da je i zatraženo podnošenje zahteva za izdavanje rešenja o oslobađanju dužnosti čuvanja podataka, koji se odnose na lečenje sada pokojne pacijentkinje, te da je 13. avgusta rešenje Osnovnog suda dostavljeno kruševačkoj policiji.

Nakon dostavljanja izveštaja PU Kruševac, uslediće dalji koraci tužilaštva u pravcu provere navoda podnete krivične prijave.

U Ministarstvu zdravlja iznose da je o okolnostima lečenja izvršen inspekcijski nadzor i pribavljen izveštaj o unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada kruševačke bolnice.

- Nakon toga postupajući inspektor priprema zahtev za organizovanje vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada - kažu iz Ministarstva.

Iz rukovodstva bolnice nije odgovoreno šta je pokazala kontrola. Do porodice preminule Tamare još nisu stigli rezultati obdukcije. U međuvremenu, Fejsbuk grupa "Pravda za Tamaru Milić", oformljena pre dve nedelje kako bi se, prema rečima administratora saznala istina o propustu u bolnici, okupila je više od 7.000 članova. Pokrenuta je i inicijativa za donošenje tzv. Tamarinog zakona, koji bi se odnosio na human i savestan tretman trudnica i porodilja.

Preminula u sedmom mesecu

Kruševljanka Tamara Milić preminula je 1. avgusta u sedmom mesecu trudnoće, izgubivši i bebu. Iz KC Niš je saopšteno da je primljena sa već razvijenom sepsom, poremećajem disanja. Uprkos naporima lekara, posle 10 dana borbe je preminula.

- Siguran sam da bi smo izbegli katastrofu da su reagovali na vreme.

Neutešni suprug je u ranijim izjavama za medije tvrdio da je siguran da do ovoga ne bi došlo da su lekari odreagovali na vreme.

- Lekari u kruševačkoj bolnici su nas uveravali da je to što se dešava Tamari sasvim normalno kod trudnica, govorili su kako ima napad bubrega, sumnjali su da je krenuo kamen, a ona je umirala od sepse. Siguran sam da bismo izbegli katastrofu da su doktori u Kruševcu reagovali na vreme i da su nam rekli da ne znaju šta je s njom... Izgubili smo mladu i zdravu ženu i lepog dečaka... - kazao je ranije Tamarin suprug.

Protest

Na društvenoj mreži Fejsbuk pojavila se grupa pod nazivom "Pravda za Tamaru Milić", gde se pojavio poziv za protest koji bi trebalo da se održi danas od 17h. Osnovni zahtev organizatora protesta jeste da se uvede "Tamarin zakon" kaji bi važio za sve trudnice, kako se ovakve tragedije više ne bi ponavljale.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading