Isusovačom lomili kičmu robijašima! Najsurovija sprava koja je ikad korišćena za mučenje i dalje se nalazi kod komšija

Autor:

Hronika

23.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najsurovija sprava koja je ikad korišćena za mučenje zatvorenika i dalje postoji u ozloglašenom zatvoru u BiH! Pakao Zeničkog zatvora osetili su i neki od najpoznatijih Srba poput nobelovca Ive Andrića i Gavrila Principa, a upravo u ovom kazneno-popravnom zavodu i dan-danas postoji sprava pomoću koje su mučeni i ubijani brojni osuđenici.

RepublikaFoto: youtube.com/Dnevni avaz
Sprava za mučenje

Zenički zatvor osnovan je 1886. godine, kao jedan od najvećih u tadašnjoj Jugoslaviji, a od samog nastanka ovu instituciju prate brojni loši glasovi. Ipak, definitivno će ostati upamćen po jednoj od najgorih sprava za mučenje koja je ikad napravljena, poznatoj kao Isusovača ili Isusov obruč.

Strava u podrumu

- Ova sprava napravljena je za vreme Drugog svetskog rata, kada su unajmljeni posebni majstori kako bi izgradili čuvenu spravu koja i danas važi za jednu od najsurovijih metoda mučenja. U podrumu Zeničkog zatvora nalaze se mali, gvozdeni okovi zvani Isusov obruč, a muke u njima jedva ko je mogao da izdrži - priča izvor iz zatvora.

Zatvorski čuvari rekli su da u ćelijama s Isusovačama tada nije bilo vode i kupatila, što je uvedeno tek 1976.

Poslednji beg

I dan-danas zatvor u Zenici prate loši glasovi. Priča se da je unutar zidina puno nasilja i droge, ali i da je ovo jedan od najčuvanijih zatvora, te da je beg iz njega nemoguć. Poslednji beg zabeležen je 2009. godine, kada je jedan od najpoznatijih mudžahedina uspeo da pobegne iz njega. Celo zdanje prekriveno je kamerama i svuda su rešetke i bodljikava žica.

Padali u nesvest

Nesrećnici koji su bili mučeni na ovoj spravi morali su da čučnu, a zatim ruke provuku između nogu i uhvate se za pete.

- Stražari zatvora potom bi osuđenicima ruke i noge vezali za alke. Prvih nekoliko trenutaka ova sprava je delovala bezazleno. Ipak, nakon nekoliko minuta krenuo bi nesnosan bol! Najpre bi se javio bol u stomaku i zglobovima, a potom bi usledio jak pritisak krvi u lice, oči i usta. Ubrzo bi i usledio najgori deo mučenje i stravičan bol u kičmi i tada su uglavnom zatvorenici padali u nesvest - kaže izvor.

Izdržao 20 minuta

 

Iako nijedan zatvorenik mučenje na Isusovači nije uspeo da izdrži duže od pet minuta, pojedine priče govore drugačije. Navodno, div Franc Štift uspeo je čak 20 minuta da izdrži na ovoj spravi i da iščupa okove iz zida.

Zatvorenici koji su preživeli Isusovaču govorili su da ništa teže u životu nisu doživeli.

- Ne postoje zatvorenici koji su ovo mučenje uspeli da izdrže duže od pet minuta - tvrdi izvor.

Danas su u Zenici najbrojniji Bošnjaci, a za njima slede Srbi, Hrvati, Romi i Albanci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading