Užas u Beogradu: Žena umrla zbog groznice Zapadnog Nila!

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

20.08.2019

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena (84) iz Beograda koja je bila hronični bolesnik i obolela od groznice Zapadnog Nila, preminula je, što je prva ovogodišnja žrtva koja se može dovesti u vezu sa tim virusom u Srbiji.

Foto: Ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da su do danas na teritoriji Srbije registrovana tri slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Beogradu dva potvrđena i jedan verovatni sa jednim smrtnim ishodom.

Do 15. avgusta godine u zemljama EU u humanoj populaciji prijavljeno je 68 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj 48, Rumuniji osam, Kipru pet, Italiji tri, Mađarskoj dva, te po jedan slučaj u Bugarskoj i Francuskoj.

U istom periodu u zemljama EU registrovano je šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj četiri i Rumuniji dva.

Infekcija virusom zapadnog Nila na području Srbije prvi put je zvanično registrovana krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2018. godine u Srbiji je registrovano 989 slučajeva ove groznice, a zabeleženo je i 97 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem.

Groznica zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok se čovek zarazi slučajno i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading