(VIDEO) Balkanska mafija na vrhu piramide svetskog podzemlja: Kriminalci iz Srbije i Crne Gore uspostavili kontakte sa kolumbijskim kartelima

IZVOR: blic.rs, Republika

ponedeljak, 19. 8. 2019.| 19:14

1

Poslednjih godina balkanski narko-bosovi zavladali su svetskim podzemljem što nije uspelo ni mnogo većim mafijaškim organiozacijama. Srpski, crnogorski i hrvatski vladari podzemlja uspostavili su ne samo odlične kontakte sa samim vrhom kolumbijskih kokainskih kartela, nego su uspeli da robu, odnosno tone kokaina, dobijaju na odloženo plaćanje, uz deljenje zarade pola-pola, i to tek posle prodaje.

Foto: Ilustracija

I na međunarodnom nivou su postali lideri u organizaciji prekookeanskog šverca u lukama širom Evrope i da pod svojom kontrolom drže ulična narko-tržišta i to najbogatijih evropskih država, u kojima su cene po gramu i najviše.

Međutim, poslednja policijska akcija, kojom su koordinisale DEA i Evropol, i u tesna za ambicije balkanskih bosova. Balkanski bosovi prešli su u osvajanje azijskog i australijskog tržišta. Tako je 421 kilogram kokaina, u organizaciji balkanskog kartela, brodovima stigao do tržišta Azije koje je do sada bilo neosvojeno, a odatle je privatnim avionima trebalo da se prošvercuje u Australiju. Vlasti Hongkonga zaplenile su ove godine više od tone kokaina, što je rekordna zaplena narkotika, vrednog 127 miliona dolara.

Droga je zaplenjena u Hongkongu i pokrenula je akciju koja je u Švajcarskoj dovela do hapšenja bosa ove organizacije - Podgoričanina Iljmija Frljučkića poznatijeg kao Majk Doković. Iza njega je još desetak lažnih identiteta i podebeli dosije krivičnih dela, i mnogobrojni saradnici od Kostarike, do Belgije, Francuske, Holandije, Češke, Hrvatske i Srbije, gde mu je i živela i devojka, inače državljanka BiH Nevenka Čuturić.

linkedin.com/Tanjug/AP
Majk Dokovič

Iza šverca zaplenjennog kokaina, kako se sumnja, stoji balkanski narko-kartel na čelu sa Dokovićem. Zaplena ove količine kokaina označila je i finalnu realizaciju policijske istrage koja je započeta tajnim praćenjem godinu i po dana ranije, i to pod kodnim imenom "Familija". Kokain je u Hongkongu zaplenjen u aprilu, u tri odvojena slučaja, u kojima su uhapšena petorica osumnjičenih: dvojica državljana Hongkonga i trojica Australijanaca.

Tanjug/AP

U nastavku akcije "Familija" narednog meseca uhapšeno je još 11 osoba. Akcije hapšenja izvedene su u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švajcarskoj, gde je i zaplenjeno još 600 kilograma kokaina, kao i dva miliona evra u gotovini i milion evra u luksuznoj robi. U Švajcarskoj je uhapšen i Doković, i to u momentu dok je kontrolisao pošiljku od 600 kilograma kokaina, vrednu 18 miliona evra.

O važnosti akcije govori da je Evropol izdao saopštenje u kome se navodi da su se institucije za sprovođenje zakona iz celog sveta udružile kako bi razbile balkansku kriminalnu mrežu, za koju se sumnja da je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu koristeći privatne avione.

Balkanski dileri droge, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, nisu delovali samo u Evropi i Južnoj Americi, gde su 2018. i 2019. organizovali letove s jednog kontinenta na drugi, već i u Aziji, gde su koordinisali pomorskom trgovinom kokaina, uglavnom u Hongkongu i Makau - navodi se u saopštenju Evropola.

Inače, akciju, čija je glavna meta bio Doković, pre godinu i po dana pokrenuo je hrvatski USKOK, a zbog važnosti istrage u posao su se uključili Evropol, Frontex, američka DEA, kao i policije Hongkonga, Paragvaja i Urugvaja, Srbije, Belgije, Švajcarske, Italije, Francuske, Češke i Slovenije.

Prvi konkretan dokaz na razotkrivanju Dokovića i njegove narko-mreže hrvatska policija dobila je u oktobru prošle godine kada je na graničnom prelazu Bregana zaustavljen "mercedes B200", francuske registracije, u kom su bili Siniša Čuturić i njegova sestra Nevenka Čuturić inače devojka Dokovića. U momentu kada su zaustavljeni, vraćali su se iz Antverpena u Srbiju, a posle reakcije policijskog psa, policija je pretresla vozilo, i u zavarenom podnožju pronašla sakrivenih milion evra. Novac je oduzet, Čuturići su prerkršajno kažnjeni, ali su se našli pod tajnom pratnjom p

U to vreme, Doković je živeo u iznajmljenom penthausu u zagrebačkim Mlinovima, odakle je i rukovodio akcijama šverca kokaina, ali i šverca gotovog novca. Posle zaplene milion evra u vozilu Siniše i Nevenke Čuturić, hrvatska policija snimila je Dokovićev razgovor u kome kaže da je do tada već imao "20-30 takvih transporta". Policajci su uspeli da snime svašta: od privatnih aviona, unajmljenih stjuardesa, putnika, koji su organizatorima služili za kamuflažu, vozila koje su pripadnici grupe koristili, čak i posetu dvojice južnoameričkih saradnika Dokoviću u Zagrebu, njihove sastanke u hotelu, čak i noćne izlaske.

Tanjug/AP

U pitanju su dvojica državljana Kostarike, od kojih se jedan u toj zemlji povezuje s brutalnim mučenjem i ubistvom jednog jamajkanskog kriminalca.

Doković je uhapšen pre dva meseca u Švajcarskoj, i to u iznajmljenoj garaži. Sa njim su uhapšeni i češki pilot Aleš Sokolik i Silvio Beljević iz Velike Gorice. Policija je u garažu upala u momentu dok su njih trojica pretovarali pošiljku od 600 kilograma kokaina.

U nastavku akcije, u Srbiji su uhapšeni Dražen Letić i Dokovićeva devojka Nevenka Čuturić. Za njenim bratom Sinišom Čuturićem, koji je u bekstvu raspisana je poternica. U Hrvatskoj su zatim uhapšeni policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35), koga USKOK sumnjiči da je Dokoviću u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje su služile za izradu lažnih dokumenata. Uhapšen je i Pero Šarac zvani Pjer (47), glavni Dokovićev saradnik, koji je bio u kontaktu sa dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Kako je utvrđeno, Šarac je prošle, 2018. godine, tri puta odlazio u Južnu Ameriku, i upravo je on bio organizator boravka u Zagrebu za dvojicu državljana Kostarike. Šverc tura, na kojoj je Doković pao u ruke švajcarske policije, organizovana je privatnim avionom kojim je upravljao pilot Sokolik, i to tako što je organizovan komercijalni let za putnike, za koji je, zbog verodostojnosti, unajmljena i stjuardesa.

Avion sa putnicima i 600 kilograma kokaina poleteo je iz Urugvaja najpre za Nicu u Francuskoj, gde su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili let do Bazela u Švajcarskoj gde su istovarili drogu. Tamo su upali u zasedu nakon čega su uhapšeni i određen im je pritvor. Majk Doković, pod svojim pravim imenom Iljmija Frljučkić u SAD je otišao 1981. i vrlo brzo je zaveden u tamošnjoj policiji.

Do ranih 90-ih savezne vlasti su ga povezale sa "albansko-jugoslovenskom bandom organizovanog kriminala", koja se dovodila u vezu sa brojnim teškim krivičnim delima: podmetanje požara, prevare osiguranja i banaka, krađa pošte, trgovinu drogom i sofisticirane pljačke nakita. Nekoliko godina kasnije, 1994. Frljučkić se oženio ćerkom službenika policije na Floridi. Devojci, koja mu je postala supruga, lažno se predstavio kao Majkl Ilirijani, međunarodni biznismen. U to vreme on se već dovodio u vezu sa optužbama za prevaru savezne banke.

Printskrin

Zatvorske rešetke izbegao je tada samo zahvaljujući tome što je, nadajući se sporazumu o priznanju krivice, pristao da progovori protiv albanske bande. Navodno je kao svedok insajder pomogao u nekoliko istraga, ali manjih, bez pravih informacija koje bi dovelo do otkrivanja bande, koja je bila meta Amerikanaca. Pre rešavanja ovog slučaja uhapšen je u novoj prevari banke, a iz zatvora je pušten 1996. godine, nakon čega je deportovan u Jugoslaviju. Ubrzo se sa lažnim imenom vratio u SAD.U to vreme, ATM sistem, odnosno bankomati u Americi su otvorili vrata za privatne preduzetnike. I u tom poslu je Doković video svoju novu šansu za zaradu.

U posao je uveo i svog brata Hamdiju Frljučkića, koji je takođe koristio lažni identitet Amo Frljučkić. Počeli su da kupuju bankomate, koje su zatim iznajmljivali maloprodajnim objektima. Ali njihova ideju nije bila da zarade novac na iznajmljivanju bankomata. Oni su u kupljene bankomate instalirali uređaje koji su snimili podatke bankovnih računa ljudi koji su podizali novac.

Tako su prikupili podatke od najmanje 21.000 ljudi, koje su zatim iskoristili da naprave nove lažne kartice, kojima su ukrali oko 3,5 miliona dolara.

Istragom je utvrđeno da su bankomati kupovani pod imenima Majk Doković i Majkl Bugati, za koje se ispostavilo da su u stvari Iljmija Frljučkić.

Policija je tada uhapsila njegovog brata Hamdiju Frljučkića, dok je Iljmija uspeo da pobegne iz Amerike. Njujork tajms u to vreme izveštavao je o do tada najvećoj pljački sa bankomatima u Americi, navodeći da je "stariji brat, koji je bio i glavni u prevari, pobegao sa nekoliko miliona u koferu." Sve u svemu, Frljučkić je uspeo tada da povuče novac sa 500 bankomata u Njujorku, i da se sa milionima vrati u Crnu Goru. A obnda se baci na još unosniji posao sa drogom.

Zoranov telefon i dalje misterija: Suđenje odloženo na zahtev odbrane Marjanovića
Zoranov telefon i dalje misterija: Suđenje odloženo na zahtev odbrane Marjanovića
0
NESREĆA KOD ŠAPCA: Pokosio pešaka, čovek preminuo na licu mesta!
NESREĆA KOD ŠAPCA: Pokosio pešaka, čovek preminuo na licu mesta!
0

KOMENTARI 1

Stršljen19. avgust 2019. u 20:24

Bar da smo po nečemu poznati i dobri.

0 0 Odgovori


NAJVEĆI UDARAC NARKO DILERIMA: Zaplenjeno šest tona kokaina
NAJVEĆI UDARAC NARKO DILERIMA: Zaplenjeno šest tona kokaina
0
KOBNA GREŠKA CRNOGORSKE MAFIJE: Detaljna analiza poteza koje nisu smeli da povuku dok su snabdevali Evropu tonama kokaina
KOBNA GREŠKA CRNOGORSKE MAFIJE: Detaljna analiza poteza koje nisu smeli da povuku dok su snabdevali Evropu tonama kokaina
0
Postoji opasnost od bekstva: Uhapšenim dilerima kokaina određen pritvor do 30 dana
Postoji opasnost od bekstva: Uhapšenim dilerima kokaina određen pritvor do 30 dana
0
Korona ubila narko-mafiju! U toku najveći udar na podzemlje
Korona ubila narko-mafiju! U toku najveći udar na podzemlje
0
Troje poginulo u udesu kod Novog Pazara
0

Troje poginulo u udesu kod Novog Pazara

Preokret! Odbijen zahtev za pritvor Noga
0
Preokret! Odbijen zahtev za pritvor Noga
Nogo saslušan! Predložen pritvor od 30 dana
0
Nogo saslušan! Predložen pritvor od 30 dana
Brankin suprug neutešan! Pred kapijom su se poslednji put poljubili, dete pita za majku...
Hronika

Brankin suprug neutešan! Pred kapijom su se poslednji put poljubili, dete pita za majku...

novosti

 - subota, 11. 7. 2020. u 19:18 0

Na večni počinak su ispratili njihovu Branku (30), profesorku matematike, mladu i voljenu u ovom banatskom selu, iza koje su ostale dve...

Advokat Zora Dobričanin o slučaju JOVANJICA: Jedva čekamo da izađemo pred sud
Hronika

Advokat Zora Dobričanin o slučaju JOVANJICA: Jedva čekamo da izađemo pred sud

Republika

 - subota, 11. 7. 2020. u 17:12 >> 18:26 0

Branilac Predraga Koluvije u slučaju "Jovanjica" Zora Dobričanin izjavila je da su dokazi tužilaštva "tanki" i da jedva čeka početak...

Preminuo Džo bagerista! Ikona demonstracija petog oktobra
Hronika

Preminuo Džo bagerista! Ikona demonstracija petog oktobra

Republika

 - subota, 11. 7. 2020. u 14:52 >> 14:52 2

Ljubisav Đokić, poznat kao Džo bagerista, jedan od simbola Petog oktobra, preminuo je jutros.

HOROR KOD MEROŠINE! Devojka (23) teško povređena u udesu, vatrogasci sekli automobil da bi je izvukli!
Hronika

HOROR KOD MEROŠINE! Devojka (23) teško povređena u udesu, vatrogasci sekli automobil da bi je izvukli!

kurir.rs, Republika

 - subota, 11. 7. 2020. u 12:37 0

Na magistralnom putu Niš - Priština kod Merošine dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je dvadesetrogodišnja devojka zadobila teške...

NESREĆA KOD ŠAPCA: Pokosio pešaka, čovek preminuo na licu mesta!
Hronika

NESREĆA KOD ŠAPCA: Pokosio pešaka, čovek preminuo na licu mesta!

blic.rs, Republika

 - subota, 11. 7. 2020. u 11:14 0

U mestu Ribari, na putu Šabac-Loznica, jutros oko 8.30 sati dogodila se saobraćajna nesreća pri kojoj je vozač "fiata doblo" M. D....

UHAPŠEN BRITANAC! Strane službe razaraju Beograd nasilnim protestima
UHAPŠEN BRITANAC! Strane službe razaraju Beograd nasilnim protestima
0

Na sinoćnim nasilnim protestima u Beogradu uhapšen je Maksimilijan Džejms David, državljanin...

NOVI DOKAZI O UMEŠANOSTI STRANIH SLUŽBI! BIA otkrila jos jednog stranca koji aktivno učestvuje u protestima u Srbiji
NOVI DOKAZI O UMEŠANOSTI STRANIH SLUŽBI! BIA otkrila jos jednog stranca koji aktivno učestvuje u protestima u Srbiji
0

Bezbednosno informativna agencija došla je do saznanja o još jednom stranom državljaninu koji...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 11. 7. 2020.