Zaplena 18 tona kokaina u Filadelfiji: Uhapšeni Crnogorac potomak bratstva Kavaja čiji vođa je 4 puta pokušao atentat na Tita!

Autor: borba.me, Republika

Hronika

04.08.2019

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Kavaja (25), crnogorski pomorac koji je uhapšen u Filadelfiji nakon što je tamošnja policija na teretnom brodu MSC "Gayane" otkrila skoro 20 tona kokaina, kako prenose crnogorski mediji, potomak je bratstva čiji je najčuveniji pripadnik Nikola Kavaja, "državni neprijatelj broj jedan" u SFR Jugoslaviji, četvorostruki atentator na Josipa Broza Tita i plaćeni ubica CIA.

Foto: Ilustracija

Nikola Kavaja je poznat i kao kum čuvenog dona njujorškog podzemlja, Boška Radonjića, a bio je blizak prijatelj sa vođama narko-klana "Amerika" Miletom Majkom Miljanićem i Zoranom Jakšićem.

Iako su crnogorski mediji posle rekordne zaplene kokaina na "MSC Gayane" objavili da je Aleksandar Kavaja, koji je uhapšen sa mornarima Boškom Markovićem (37) i Nenadom Ilićem (39), rodom iz Kotora, kako "Ekspres" saznaje, ovaj mladić je rođen u Baru, gde i sada živi njegova porodica.

Potomci bratstva Kavaja koji žive na Cetinju kažu da su Aleksandrove roditelje poslednji put videli pre deceniju i po kada je bratanac Nikole Kavaje organizovao okupljanje celokupnog bratstva Kavaja.

On kaže i da su svi oni rod sa čuvenim Nikolom Kavajom.

O uhapšenom Aleksandru, Kavaje sa Cetinja ne znaju mnogo. Znaju njegove roditelje, koji važe za ugledne Barane, koji su se jedno vreme bavili skromnim privatnim biznisom. Sa narko-biznisom nikad nisu bili povezani.

Foto: Ilustracija

Međutim, indikativno je da Aleksandar Kavaja, kao i većina upetljanih u poslove sa narkoticima, nema svoj Fejsbuk profil. Aleksandra nema ni na Instagramu, a članovi njegove porodice, majka i mlađa sestra, poslednje statuse na društvenim mrežama objavile su još prošle godine.

Aleksandrova majka je na svom FB profilu 2016. godine šerovala informaciju o nestanku Nemanje Medina, čije tijelo još nije nađeno, dok je njena ćerka na društvenim mrežama prijatelj sa članovima porodice Vladimira Ulame, koji je bio optužen pa oslobođen krivice za ubistvo Medina.

U njihovim objavama primjetno je da nema Aleksandrovih fotografija, ili je on slikan s leđa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

O uhapšenom Aleksandru Kavaji ni crnogorska ni srpska policija nemaju puno podataka. On nema dosije i do sada nije bio registrovan kao pripadnik organizovane narko-grupe.

- S obzirom na to da ima 25 godina, nije isključeno da mu je ovo prva, eventualno druga plovidba, kao i da su ga u šverc kokaina uključili stariji, iskusniji mornari. Naravno za novac, koji je uvek glavni motiv za pristanak - kažeizvor iz srpske policije, koja pomno prati dešavanja oko zaplene skoro 20 tona kokaina na brodu "MSC Gayane", u čiji šverc su, osim trojice uhapšenih mornara, bili uključeni i oficir Ivan Đurašević iz Crne Gore i dvojica državljana Samoe.

Kapetan broda Darko Roganović, takođe Crnogorac, posle odluke američkog suda da nije imao veze sa švercom kokaina, pušten je sa broda i vratio se u Crnu Goru.

Rekordna pošiljka kokaina, vrijednog 1,3 milijarde evra, krenula je iz Perua ka Evropi, tačnije Holandiji i Francuskoj, a presretnuta je u Filadelfiji 16. juna, kada je tamošnja policija primetila anomalije na sedam brodskih kontejnera. Detaljnom pretragom policija je utvrdila da je dobro sakriveni kokain utovaren dok je teretnjak putovao u vodama oko Južne Amerike, tako što je više manjih čamaca u toku noći prilazilo brodu i u njegovu mrežu ubacivalo pakete sa drogom. Odmah po otkriću kokaina uhapšen je Đurašević, na čijim rukama su nađeni tragovi narkotika, a zatim i mornari Ilić, Marković i Kavaja. Sva četvorica se i dalje nalaze u američkom pritvoru, a za delo koje im se stavlja na teret kao maksimalna kazna je predviđena doživotna robija.

Bratstvo Kavaja inače vodi porijeklo iz Dečana na Metohiji, odakle su se odselili u Rašku pa su kao Radišići otišli dalje u Kavaju u Albaniju i odatle u Gradac, odnosno Podgoricu i Dobrsko Selo, i kao Kavaja u Liku, a zatim oko 1888. godine u Ulcinj i područni Štoj, pa jedni u Bartule, odnosno Bar, a neki dalje u Kotor i na Cetinje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading