DEA I EUROPOL RAZBILI "BALKANSKI KARTEL": Za šverc kokaina unajmili stjuardesu i mlaznjak!

Autor:

Hronika

27.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski državljani Dražen Letić (46) i Nevenka Čuturić, koji su uhapšeni sredinom ovog meseca zbog sumnje da su deo klana crnogorskog narko-bosa Majka Dokoviča i da stoje iza krijumčarenja čak 600 kilograma kokaina, sumnjiče se za još jednu veliku zaplenu droge!

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji list
Foto: Ilustracija

U međunarodnoj operaciji "Familija", iza koje stoji američka DEA i Europol, zaplenjeno je više od tone kokaina u Švajcarskoj i Kini, oko dva miliona evra u kešu i uhapšeno ukupno 16 osoba!

Presreli pošiljku

Ova krimi-banda razradila je dosad neviđeni plan putem kojeg je krijumčarila kokain širom planete.

- Osumnjičeni se terete da su deo klana Dokoviča, koji je pre dva meseca uhapšen u Švajcarskoj i koji se sumnjiči da je organizovao šverc droge iz Urugvaja u Švajcarsku. Ova grupa je za šverc droge koristila privatni mlaznjak u kojem je sakrila 600 kilograma kokaina i za to angažovala stjuardesu i pilota - pišu strani mediji.

Pilot, kako bi što neprimetnije stigao u Švajcarsku, leteo je izuzetno nisko i na taj način izbegavao radare. Ipak, plan ove grupe razotkriven je ubrzo po sletanju na dogovorenu destinaciju.

 Policije Bazela i Hongkonga oduzele više od tonu kokaina od ove grupe

- Prva stanica bila je Nica, u Francuskoj, gde su iskrcani putnici i stjuardesa. Pilot je nastavio ka Bazelu, u Švajcarskoj, gde je predao pošiljku. Policija je, međutim, presrela dilere i kod njih pronašla 600 kilograma kokaina. Među njima je bio i vođa Majk Dokovič - pišu mediji.

RepublikaFoto: instagram.com/nevenkacuturic
Nevenka Čuturić

Letić i Čuturićeva uhapšeni su sredinom ovog meseca u Srbiji, a krimi-grupa čiji se pripadnici sumnjiči se za šverc još skoro pola tone kokaina!

2 milione evra u kešu zaplenjeno od osumnjičenih

- Istragom je utvrđeno da je ova grupa narkotike nije švercovala samo u Evropu, već i u Aziju, o čemu svedoči i zaplena 421 kilograma kokaina u Hongkongu. Sem toga, u sklopu ove akcije u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj i Švajcarskoj zaplenjeno je više od dva miliona evra, ali i skupocena odeća, satovi i vozila vredni više od miliona evra. Sem Srba, nedavno je u Hrvatskoj pao još jedan visokopozicionirani pripadnik Dokovičevog klana - navode mediji.

Poternica za bratom

Hrvatska policija raspisala je poternicu za Sinišom Čuturićem, bratom uhapšene Nevenke, zbog sumnje da je prenosio novac za Dokovičev klan. Policija je prošle godine u njegovom mercedesu u kojem je bio sa sestrom pronašla više od milion evra i tada je podneta prekršajna prijavu protiv njega.

Ojadio Amerikance

Dokoviča je policija u više navrata označavala i kao jednog od istaknutijih figura u albansko-jugoslovenskom podzemlju. Navodno, ovaj Crnogorac je prvi u SAD doneo skimere za bankomate, pomoću kojih je sa računa američkih građana skinuo više od tri miliona dolara.

Lažni identiteti

Inače, vođa ove grupe Majk Dokovič, kojem je pravo ime Iljmija Frljučkić, pre hapšenja koristio je razne identitete.

- Ovaj Crnogorac je u više navrata dovođen u vezu sa krijumčarenjem droge. Njegove ime se prvi put spomenulo 2003, kada ga je Njujork tajms označio kao osobu koja je bavila računarskim prevarama, podmetanjem požara, krađama i dilovanjem - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading