Zajednička akcija na 3 kontinenta, uhapšeno 16 dilera: Učestvovala i policija Srbije

Autor: Tanjug

Hronika

25.07.2019

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom opsežne međunarodne operacije kodnog naziva "Familia", koja je protiv globalnih krijumčara kokainom vođena na tri kontinenta, uhapšeno je 16 osoba, a zaplenjena je tona kokaina i dva miliona eura u gotovini, prenosi Hina.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima učestvovale su i policije Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije.

Kriminalističko istraživanje, dodao je hrvatski MUP, od samog početka imalo je snažnu podršku i koordinaciju međunarodnih agencija za sprovođenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.


Uz njih, u operaciji su učestvovale i policije Belgije, Švajcarske.

Kriminalistička istraga "Familija" počela je na inicijativu hrvatskog policijskog odseka za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala a cilj operacije bila je međunarodna mreža osumničena za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju avionima i komercijalnim brodovima, kao i za pranje novca.

U jednoj fazi istrage, zbog složenosti i na zahtev hrvatskih, srpskih i čeških policijskih i pravosudnih tela uspostavljena je saradnja na tri kontinenta i u akciju se uključila još i švajcarska i belgijska federalna policija, francuska žandarmerija, italijanska finansijska policija, hongkonška carina, pravosudna policija Makaua i Malezije i urugvajska i paragvajska policija.


U sklopu akcije, u oktobru 2018. u Hrvatskoj su uhapšena dva državljana BiH, a zaplenjeno je više od milion evra, dok je u aprilu u Hong Kongu uhapšeno pet osoba, a zaplenjen 421 kilogram kokaina.

Tokom operacije uhapšena su dvojica visokorangiranih pripadnika tzv. Balkanskog kartela, kao i 14 pripadnika ciljanih organizovanih kriminalnih grupa, 11 u Evropi i pet u Hong Kongu. 

Pored zaplene više od tone kokaina, oduzeto je i oko dva miliona evra u gotovini i luksuzna roba, ručni satovi i vozila u vrednosti većoj od milion evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading