(VIDEO) Mornarima sa kokainom u Filadelfiji preti doživotna

Autor:

Hronika

24.06.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko stoji iza šverca više od 17,5 tona kokaina vrednog 1,1 milijardi evra zaplenjenog u američkoj luci Filadelfija, pitanje je na koje američke službe još nisu dale odgovor. Međutim, visoki funkcioner federalne policije Vilijam Maksvejn kazao je da uhapšenim mornarima koji se sumnjiče za krijumčarenje kokaina preti doživotna robija. On je zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do početka suđenja, a rasprava o određivanju pritvora zakazana je za danas.

Foto: Tanjug/AP
MEGAŠVERC Kontejneri sa kokainom na brodu "MSC Gajan" usidrenom u Filadelfiji

Iza brave našlo se šest pomoraca, među kojima i četvorica sa ovih prostora, Budvanin Ivan Đurašević (29), za koga su neki mediji izvestili da ima i srpsko državljanstvo, i Kotorani Aleksandar Kavaja (25), Boško Marković (37) i Nenad Ilić (39).

- Svi su strani državljani. Za to krivično delo predviđena je i doživotna kazna zatvora - rekao je tužilac Maksvejn.

Američki istražitelji pokušaće da izvuku što više informacija od uhapšenih, a imajući u vidu stroge kazne za ogromnu količinu droge, nije isključeno da će neko od osumnjičenih pokušati da se izvuče tako što će svedočiti protiv drugih umešanih u šverc kokaina ili o funkcionisanju kriminalne organizacije koja stoji iza krijumčarenja 17,5 tona kokaina.

Istražiteljima je nelogična priča po kojoj su tri člana posade uz pomoć četiri krijumčara za 40 minuta utovarilo na brod 16,5 tona kokaina

- U pitanju je ogroman novac, a iza šverca stoje moćni igrači. Neko je platio tu drogu, organizovao celu akciju, platio posadu broda i na kraju izgubio tovar, zbog čega je vrlo besan. Vrlo verovatno je akcija finansirana iz nekoliko izvora. Kriminalci su se udružili kako bi ostvarili što veći profit, ali pošto je tovar zaplenjen, sada će neko morati da plati. Ne samo osoba odgovorna za transport već je skoro izvesno da će doći i do međusobnog obračuna kupaca, tako da će narednih nekoliko meseci biti vrlo zanimljivo videti kako se klupko razmotava - kaže izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Printskrin

Sumnja se na još 30 tona droge na brodu

Na spornom teretnom brodu "MSC Gajan", usidrenom u Filadelfiji, nalazilo se čak 6.000 kontejnera. Zbog toga se sumnja da bi još 30 tona droge moglo biti sakriveno na teretnom brodu. Istražitelji sumnjaju da droga možda i nije bila namenjena američkom tržištu, nego holandskom i francuskom. Brod je trebalo da se zaustavi i u luci Roterdam. Ipak, za sada nije jasno da li su kontejneri u kojima se nalazila droga trebali da budu isporučeni tu ili su trebali da putovanje nastave dalje. U Roterdamu je trebalo da se isporuči 500 od 6.000 kontejnera.

DVE VERZIJE ZAPLENE

Američki mediji su pustili dve različite verzije kako je došlo do zaplene. Po jednoj, akcija je usledila posle dojave američkoj agenciji za borbu protiv narkotika DEA. Po drugoj, službe su prilikom kontrole otkrile nepravilnosti u kontejnerima kojima je prevožen tovar i detaljnija kontrola je otkrila skrivenu drogu.

17,5 tona kokaina do sada pronađeno

1,1 milijarda evra vrednost tovara

6.000 kontejnera nalazilo se na brodu

30 tona droge moglo bi još biti otkriveno

6 mornara uhapšeno do sada

- Ono što je sigurno, a to je potvrdio i jedan od uhapšenih mornara, ta šema je već ranije funkcionisala. Odmah po hapšenju, mornar Fonofave Tijasaga sa Samoe je progovorio i rekao da je dobio 50.000 dolara od drugog oficira broda Ivana Đuraševića da pomogne u utovru droge. On je takođe rekao i još jednu, ključnu, informaciju, da se to već i ranije događalo na tom brodu na ruti od Južne Amerike ka Evropi - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Misteriozni Kotoranin

Po pisanju pojedinih portala iz Crne Gore, koji se pozivaju na izvor iz vrha crnogorske policije, uhapšene pomorce vrbovao je jedan Kotoranin koji je označen kao bezbednosno interesantna osoba. On je navodno nedavno napustio ovu državu, a ne navodi se gde je otputovao.

Međutim, istražiteljima je nelogična priča po kojoj je tri člana posade uz pomoć četiri krijumčara za 40 minuta utovarila na brod 16,5 tona kokaina, koje su potom uskladištili u kontejnere. Osim toga, nelogična je i priča Đuraševića da je droga isporučena na moru, jer je praksa krijumčara da drogu utovaraju na kopnu u kontejnere i skrivaju je među drugom robom. Kontejner se potom hermetički zatvori i ne otvara dok ne stigne do odredišta.

Foto: Printskrin

- Pretovar droge na otvorenom moru je znatno rizičniji od utovara na kopnu - smatraju istražitelji.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading