UBICE IZ SENKE: Ko su ljudi koji ubijaju za "škaljarski" i "kavački" klan, kako ih podzemlje tretira i šta je njihova moć?

IZVOR: ekspres.net, borba.me

nedelja, 23. 6. 2019.| 13:57

0

U istragama četrdesetak likvidacija iza kojih stoje sukobljeni škaljarski i kavački klanovi, policije Srbije i Crne Gore do sada su uhapsile šestoricu osoba, koje se označene kao plaćene ubice, odnosno angažovani egzekutori. Međutim, ni u jednom od tih postupaka, do sada se nije došlo do nalogodavaca i organizatora naručenih zločina, jer su se osumnjičeni plaćenici branili ćutanjem, i na taj način čuvali i svoju poziciju, ali i "slobodu" bosova srpsko-crnogorskog podzemlja.

Foto: Ilustracija

Glavni motiv ćutanja u svim dosadašnjim slučajevima bio je strah od osvete ako progovore. A osveta je u ovom ratu naročito brutalna i često usmerena ka članovima najuže porodice.

Podgoričanin Marjan Vujačić (34), šesti je plaćeni ubica koji je uhapšen od kada je 2014. godine, posle krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji, izbio najveći mafijaški rat na Balkanu – rat dva grupe nastale od tada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana.

Vujačić je uhapšen kao plaćeni ubica škaljarskog klana, a pre njega još dvojica muškaraca su u bezbedonosnim izveštajima označeni kao egzekutori ovog klana.

facebook.com/Marjan Vujacic
Marjan Vujačić

Takođe, u dosadašnjim akcijama uhapšena su i trojica plaćenika suparničkog kavačkog klana.
Vujačić je uhapšen prošle srede u Novom Sadu dok je preuzimao lažna dokumenta, koja su mu za 1.500 evra obezbedile dve službenice MUP-a, koje su takođe uhapšene.

Kako "Ekspres" prenosi, policija je Vujačića nekoliko dana držala pod tajnom prismotrom, a na hapšenje se čekalo kako bi se utvrdili njegovi kontakti u Srbiji. Povod za hapšenje su dokazi, na osnovu kojih se ovaj Podgoričanina sumnjiči za jedno od ubistava, koje je podiglo veliku buru u srpskom podzemlju - ubistvo Jugoslava Cvetanovića, brata Saše Cvetanovića, koji je osuđen za ubistvo Nikole Bojovića.

Promo foto
Jugoslav Cvetanović

Nikola Bojović bio je brat jednog od najvećih bosova srpskog podzemlja, Luke Bojovića, bliskog saradnika škaljarskog klana. Iako je u zatvoru u Španiji od 2012. godine, kako se veruje, Luka Bojović i dalje, preko svojih najbližih saradnika rukovodi svojim klanom, koji već godinama drži "šapu" nad svim kriminalnim grupama u Srbiji, posebno u Beogradu. I Nikola Bojović i Jugoslav Cvetanović su, kako se veruje ubijeni iz osvete, po principu - brat za brata.

Naime, kao nalogodavac ubistva Nikole Bojovića bio je označen Slobodan Šaranović, koji je verovao da upravo Luka Bojović stoji iza ubistva njegovog brata Brane, ali i kumova Slobodana i Danila Radonjića. U ime te osvete, usledila je likvidacija Nikole Bojovića, a zatim reakcija druge strane: ubijeni su i Jugolav Cvetanović i Slobodan Šaranović. Hoće li sada uhapšeni Marjan Vujačić biti ključni svedok, na osnovu koga će eventualno biti pokrenut postupak protiv Luke Bojovića kao naručioca ubistva Jugoslava Cvetanovića, zavisi od toga hoće li Vujačić progovoriti na saslušanju pred tužiocem ili tokom dalje istrage.

ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nikola Bojović

U svakom slučaju, pitanje Vujačićevog eventualnog svedočenja je trenutno glavna tema i u policiju i među mafijaškim bosovima, koji bi u slučaju da Vujačić "propeva" mogli da se nađu u velikom problemu sa zakonom. Do sada, Vujačić je u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan samo zbog tri krivična dela koja se odnose na falsifikovanje dokumenta: falsifikovanje isprave, trgovina uticajem, i udruživanje radi vršenja krivičnog dela.

Na tom saslušanju, uhapšeni Vujačić se branio ćutanjem, a njegovo ispitivanje zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića tek treba da bude zakazano. Vujačić se, međutim ne dovodi samo u vezu sa ubistvom Cvetanovića. Prema sumnjama policije, on se sumnjiči za još tri likvidacije van Srbije – ubistvo Gorana Tasića Gokčeta (43) u Amsterdamu, ali i bliskih saradnika "kavčana" Veselina Kalezića (47) i Mila Ilića (28) u Crnoj Gori.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

I suprostvljeni kavački klan u likvidacima suparnika angažovao je plaćene ubice. Prvi koji je označen kao egzekutor ovog klana je Srđan Popović (26) iz Banjaluke, osumnjičen da je 27. oktobra 2015. u Budvi usmrtio Gorana Đuričkovića poznatog ugostitelja, i zeta nekadašnjeg fudbalera i trenera Crvene zvezde Vladimira Petrovica Pižona. Đuričković je smatran bosom budvanskog klana, a ubijen je na šetalištu ispred svog lokala "Old Fiusherman" i to hicima iz snajpera ispaljenih sa zidina Starog grada. Ubica je prema Đuričkoviću ispalio tri metka, od kojih ga je jedan pogodio dok su se dva obila o zidine.

Đuričković je bio dobar prijatelj sa škaljarcem Goranom Radomanom sa Cetinja, koji je bio prva žrtva škaljarsko-kavačkog rata, i koji se smatra glavnim organizatorom kobne krađe kokaina u Valensiji. Crnogorskoj policiji trebalo je dve godine da prikupi dokaze i rasvetli ubistvo Đuričkovića, za koje je osumnjičen Banjalučanin Srđan Popović, koji je tog leta uhapšen u Austriji, kada je kod njega pronađena veća količina narkotika. Prema podacima policije, Popović je narkoman, poznat regionalnim i evropskim službama po teškim krivičnim delima sa elementima nasilja, ali i po učešću u krijumčarenju kokaina. Prema nezvaničnim podacima koje je policija prikupila o Popoviću, on je obučen za rukovanje i korišćenje snajperskog oružja i drugog naoružanja, za precizno gađanje iz pištolja, čak i po noći. Izuzetno je vešt u vožnji skuterom na moru, kojim je i pobegao posle ubistva Gorana Đuričkovića.

Prethodno, za ubistvo Gorana Đuričkovića prema istrazi policije bio je angažovan plaćeni ubica iz Južne Afrike, Gregori Majkl Feraris, koji je sa saučesnikom Aleksandrom Markovićem sa Cetinja uhapšen u slučajnoj akciji saobraćajne policije u Kotoru. Kod Ferarisa je policija tada pronašla fotografiju Gorana Đuričkovića, zbog čega se i posumnjalo da je na njihovoj meti. Feraris, koji je rodom iz Johanesburga na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažovan za ubistvo Đuričkovića, da ga je angažovao Marković koji mu je, kako je tvrdio i lično pokazao osobu koja je naručila ubistvo, kao i da se radi o osobi, koja mu je predstavljena kao vođa crnogorske mafije. Feraris je rekao i da je nagrada za ubistvo Đuričkovića bila 50.000 evra, a da je kasnije povećana na 70.000 evra. Na suđenju je Feraris, međutim porekao priznanje i rekao da je izjavu dao pod prislom.

Radomir Đuričković, blizak škaljarskom klanu i rođak Gorana Đuričkovića ubijen je 10. oktobra 2016. nadomak porodične kuće. Policija je ubrzo identifikovala trojicu mladića, koji su osumnjičeni za učestvovanje u zločinu: Cetinjani Vukan Vujačić, Igor Mašanović, koji je označen kao direktni izvršilac i Mario Milošević iz Podgorice. Sva trojica su u tom momentu bili u bekstvu.

Nakon raspisivanja poternice za osumnjičenima, prvi trag ka njima imala je srpska policija koja ih je dovela u vezu sa pucnjavom 12. maja 2017. u Beogradu u kojoj je ranjen brat Radomira Đuričkovića, Miloš Đuričković. Miloš je ranjen u vrat, a posle pucnjave crnogorskim medijima je izjavio da tamošnja policija "čisti teren i za njegovu likvidaciju".

MUP Srbije
Foto: Ilustracija

- Maltretiraju me gde god mrdnem, umesto da hvataju Maria Miloševića i ostale koji su mi ubili brata i koji pobiše pola Crne Gore - rekao je Miloš Đuričković, navodeći da je "Mario plaćeni ubica".

Mario Milošević je u policiji označen kao plaćeni ubica kavačkog klana, a po poternici Crne Gore u julu 2018. uhapšen je na Kosovu, u Prištini, gde se krio sa jos dvojicom begunaca od zakona. U momentu hapšenja, Mario je bio naoružan, a pretresom štek stana u kome se krio nađeno je još oružja i droge. Mario, inače bivši bokser ima jedan od "najbogatijih" policijskih dosijea.

Prvi put je hapšen 2002. godine zbog ubistva Andrije Mijovića (24) i ranjavanja Aleksandra Bokana na budvanskom šetalištu. Zatim je 2012. hapšen zbog pokušaja ubistva Ilije Popovića, koga je sa tri hica iz pištolja pogodio u noge. Godine 2015., pokušao je da otme švedske državljane i od njih iznudi 250.000 evra. Iste godine je hapšen i zbog sumnje da je u jednom pabu u centru Podgorice pištoljem pretukao Đorđa Milačića. Sva ova dela bila su mu odluična preporuka za plaćenog ubicu kavačkog klana.

Tragedija kod Kikinde: Vozaču u toku vožnje pozlilo, poginuo na licu mesta
Tragedija kod Kikinde: Vozaču u toku vožnje pozlilo, poginuo na licu mesta
0
Teška saobraćajka sinoć kod Orlovače: Jedan mladić poginuo, dok je Hitna devojku prevezla na hirurgiju
Teška saobraćajka sinoć kod Orlovače: Jedan mladić poginuo, dok je Hitna devojku prevezla na hirurgiju
0

KOMENTARI 0


ŠOK SAZNANJE IZ VRHA POLICIJE: Škaljarac Vujačić ubio Mila Ilića?! Odao ga DNK, a tereti se za još tri likvidacije!
ŠOK SAZNANJE IZ VRHA POLICIJE: Škaljarac Vujačić ubio Mila Ilića?! Odao ga DNK, a tereti se za još tri likvidacije!
0
Učestvovali u ratu škaljaraca i kavčana: U Hrvatskoj uhapšeni Crnogorci osumnjičeni za ubistvo Milića!
Učestvovali u ratu "škaljaraca" i "kavčana": U Hrvatskoj uhapšeni Crnogorci osumnjičeni za ubistvo Milića!
0
Poslednja žrtva nemilosrdnog rata kavčana i škaljaraca: Iliću su idoli bili Arkan, Eskobar i Don Vito Korleone!
Poslednja žrtva nemilosrdnog rata "kavčana" i "škaljaraca": Iliću su idoli bili Arkan, Eskobar i Don Vito Korleone!
0
Vođe škaljarskog klana ostaju bez imovine? Crnogorsko tužilaštvo ispituje poreklo Vukotićevih i Dedovićevih nekretnina
Vođe škaljarskog klana ostaju bez imovine? Crnogorsko tužilaštvo ispituje poreklo Vukotićevih i Dedovićevih nekretnina
0
Eksplozija u Nišu: Kašikara bačena na lokal
0

Eksplozija u Nišu: Kašikara bačena na lokal

Tanja je ubila svoje dve ćerke u dve nedelje: Niko nije sumnjao na nju dok doktor koji je radio obdukciju nije primetio jedan detalj i izgradio ceo slučaj
0
Tanja je ubila svoje dve ćerke u dve nedelje: Niko nije sumnjao na nju dok doktor koji je radio obdukciju nije primetio jedan detalj i izgradio ceo slučaj
(FOTO) Strašne slike udesa kod Orlovače: Leš mladića vatrogasci izvlačili iz smrskanog vozila
0
(FOTO) Strašne slike udesa kod Orlovače: Leš mladića vatrogasci izvlačili iz smrskanog vozila
Tragedija kod Kikinde: Vozaču u toku vožnje pozlilo, poginuo na licu mesta
Hronika

Tragedija kod Kikinde: Vozaču u toku vožnje pozlilo, poginuo na licu mesta

Pink, Republika

 - sreda, 13. 11. 2019. u 08:33 0

U saobraćajnoj nesreći u selu Nakovo kod Kikinde rano jutros, poginuo je Dušan K. (69), vozač automobila marke "Reno laguna".

Šaranović pred licem pravde: Danas presuda za ubistvo advokata Vladimira Zreleca!
Hronika

Šaranović pred licem pravde: Danas presuda za ubistvo advokata Vladimira Zreleca!

Tanjug, Republika

 - sreda, 13. 11. 2019. u 08:33 0

Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu Vladimiru Šaranoviću povodom optužbi da je ubio advokata Vladimira Zreleca 1....

Teška saobraćajka sinoć kod Orlovače: Jedan mladić poginuo, dok je Hitna devojku prevezla na hirurgiju
Hronika

Teška saobraćajka sinoć kod Orlovače: Jedan mladić poginuo, dok je Hitna devojku prevezla na hirurgiju

Tanjug, Republika

 - sreda, 13. 11. 2019. u 08:24 0

U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali posle Orlovače jedan mladić je poginuo, a dvoje ljudi je povređeno, rekli su iz Hitne...

Napadi, šverc, poternica Interpola! Evo ko je mafijaš iz Berana koji je pretio Radulovićevoj
Hronika

Napadi, šverc, poternica Interpola! Evo ko je mafijaš iz Berana koji je pretio Radulovićevoj

E. S. T.

 - sreda, 13. 11. 2019. u 07:50 0

Novinarka Srpskog telegrafa Zorica Radulović prošla je kroz pakao, kada joj je u hotelu "Holidej in" usred konferencije za medije Marije...

Niko mi ništa ne može! Posle pretnji Radulovićevoj, Beranac se hvalio na sav glas
Hronika

Niko mi ništa ne može! Posle pretnji Radulovićevoj, Beranac se hvalio na sav glas

E. S. T.

 - sreda, 13. 11. 2019. u 07:30 0

Beranac Velibor Popović zvani Pop koji je pretio novinarki Srpskog telegraf Zorici Radulović, da će je baciti u Dunav, a na naš list...

Novo hapšenje zbog ubistva Kristine Kaplanović (19): U smrt radnice pumpe umešan posinak pevačice
Novo hapšenje zbog ubistva Kristine Kaplanović (19): U smrt radnice pumpe umešan posinak pevačice
0

Policija je uhapsila Stefana Rokvića (29), sina biznismena Danijela Rokvića (53), oženjenog...

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE: Jedna osoba poginula u stravičnom sudara između Orlovače i Rušnja
OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE: Jedna osoba poginula u stravičnom sudara između Orlovače i Rušnja
0

Jedna osoba je poginula, dok su dve povređene u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 13. 11. 2019.