(FOTO) Srbin Radoje Petković (64) nije se probudio iz kome: Detalji nemilosrdnog prebijanja do smrti od strane hrvatskog ratnog zločinca

Autor:

Hronika

11.06.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radoje Petković (64), potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS, koji je 24. aprila brutalno pretučen ispred jednog kafića u Viškovu u Hrvatskoj, juče je preminuo od povreda zadobijenih u ovom napadu. Zbog ovog napada uhapšen je Ilija Glavić (48), koji je odranije poznat policiji i nalazi se na listi osumnjičenih za ratne zločine.

Foto: facebook.com/ Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije
Radoje Petković

Petković je bio građevinski preduzetnik i od napada se nalazio u jako teškom stanju. Sa Glavićem, kojeg nije poznavao, posvađao se u jednom lokalu, nakon čega je izašao i krenuo prema automobilu kako bi izbegao incident. Međutim, Hrvat ga je ubrzo sustigao.

- Glavić ga je povukao rukom prema sebi i iz sve snage udario šakom u lice! Petković je tada počeo da pada, ali monstrumu to nije bilo dovoljno, već ga je zadržao rukom, pa je nastavio brutalno da ga udara. Nasilnik se nije zaustavio ni kada se nesrećni čovek našao na tlu. Petković je pokušavao da se pridigne, a Glavić je nastavio da ga tuče sve dok nije izgubio svest - preneli su mediji nakon incidenta.

Petković je nakon napada prevezen u KBC Rijeka, gde je sve do juče bio u komi. Osumnjičeni Glavić je uhapšen, a pretpostavlja se da je napad bio motivisan nacionalnom netrpeljivošću.

 

 

Iako je većina osudila ovaj zločin, pojedini Hrvati su se sladili smrću Srbina!

Predsednik SDSS: Čekamo reakciju nadležnih

Predsednik županijske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izjavio je saučešće porodici Petković i dodao da se sada čeka reakcija nadležnih institucija.

- Institucije znaju sve o počinitelju, znaju kakve je stavove iznosio prema Srbima, znaju za šta se tereti na području BiH, znaju sve okolnosti pod kojima se desio zločin, te se nadamo da će odraditi svoj posao. Njihovo postupanje najbolje će dati odgovor na pitanje: "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj" - rekao je Eraković.

- Osumnjičeni se tereti za nanošenje teških povreda, a pretpostavlja se da je Petković prebijen samo zato što je Srbin! Sumnja da je motiv bila etnička pripadnost pojavila se nakon što je otkriveno da se uhapšeni Glavić nalazi na listi osumnjičenih za ratne zločine na području Republike Srpske, a koju je Haški tribunal 2006. predao Tužilaštvu BiH. Između ostalog, on se sumnjiči za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u ratu - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

 

 

Srbi opkoljeni prezirom

Napade na Srbe u Hrvatskoj osudio je veliki broj ljudi, među kojima i novinar Index.hr Vladimir Matijanić, i to komentarom: "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?" On se osvrnuo na prebijanje srpskih radnika "na otoku Braču, gde je najveća ratna trauma bila raspodela srpskih vikendica" i podsetio na napad na igrače Crvene zvezde na splitskoj rivi četiri meseca ranije.

- A jedan od napadača ima 22 godine. Dakle, kreten rođen dve godine nakon rata, tj. nakon što je broj Srba u Hrvatskoj sveden na matematički zanemarljivu manjinu. Tako da ste opkoljeni prezirom i mržnjom koji se uzgajaju vredno i brižno. Decenijama - napisao je Matijanić.

Komentari

Nakon vesti o Petkovićevoj smrti, na brojnim hrvatskim sajtovima i portalima pojavio se veliki broj komentara u kojim su se ljudi zgražavali nad ovim zločinom i izjavljivali saučešće porodici nastradalog. Ipak, bilo je i pojedinaca kojima ništa nije sveto, već su se sladili smrću Srbina. "Ovo je poruka za sve Srbe, vratite se u Srbiju", "Srbin nikako ne može biti čovek", "Napokon dobra vest", samo su neki od monstruoznih komentara.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

Članovi "Torcide" tukli srpske radnike

Pet osoba koje su radile kao sezonski radnici na ostrvu Brač, među kojima su i dva mladića srpske nacionalnosti, povređeni su u nedelju u gradu Supetara, kada su ih napali pripadnici "Torcide", navijači Hajduka.

- Pratili su nas i samo su pitali: "Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?" Iz čista mira su počeli da nas udaraju, nismo rekli ni reč! Bacili su nas na pod i gazili! Jedna devojka koja je bila sa nama pokušala je da zaštiti kolegu od napada, ali su oni nastavili da tuku i nju i njega - ispričao je jedan od napadnutih mladića.

Zbog napada su zasad uhapšena dva mladića od 22 i 19 godina, a gradonačelnica Supetara Ivana Marković oštro je osudila napad na nacionalnoj osnovi i odlučila da uskrati donaciju Torcida kupu.

- Grad ne može podsticati sportska događanja čiji učesnici ili posetioci iskazuju mržnju - saopštila je Markovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading