Policajac iz Užica falsifikovao pasoše kavačkom klanu

Autor: Republika

Hronika

31.05.2019

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelaconi sud u Beogradu smanjio je za godinu dana kaznu policajcu iz Užica Rajku Šimšiću (35) i pravosnažno ga osudio na tri godine zatvora zbog optužbi da je s već osuđenim pripadinicima organizovane kriminalne grupe učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce.

RepublikaFoto: ST/D. VOJINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Istom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, Branku Simiću je kazna smanjena sa tri godine na dve godine i osam meseci zatvora.

Ovom odlukom preinačena je presuda Specijalog suda u pogledu kazni, dok je u ostalom delu potrvđena.

Tako je Šimšiću potvrđena mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti službenog lica u svim državnim organima u trajanju od pet godina, kao i mera bezbednosti oduzimanja predmeta korišćenih za izvršenje krivičnih dela za koja je osuđen, a to su udruživanje radi vršenja krivicnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Darko Karaičić iz Užica osuđen je na tri i po godine zatvora zbog organziovanja grupe koja je kriminalcima obezbeđivala lažna dokumenta, Mladen Novaković na 22 meseca zatvora, a Vladimir Jakić na godinu dana zatvora.

Prema presudi, Šimšićeva uloga je bila da pronalazi, pribavlja i dostavlja lične podatke neophodne za izradu lažnih identita, dok je Simić bio zadužen za pronalaženje "klijenata" - zainteresovana lica kojima su bile potrebne originalne biometrijske lične karte i pasoši Srbije sa lažnim podacima.

Prema pisanju medija, klijenti ove grupe za izradu laŽnih dokumenata bili su, pored ostalih i pripadnici ozloglaŠenog kriminalnog klana iz Kotora - "kavačkog klana", koji vodi rat do istrebljenja sa "škaljarskim klanom" iz istog mesta.

Ova grupa na čelu sa Karaičićem pohapšena je u maju 2017. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading