Lopovima iz Kraljeva niko ništa ne može: Skidaju redom poklopce od šahti, ugroženi pešaci i vozila

Autor: Republika

Hronika

29.05.2019

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za samo mesec dana na području Kraljeva, nestalo je više od deset metalnih poklopaca sa šahti koji su najverovatnije prodati kao sekundarne sirovine, a njihova krađa ne samo da predstavlja ogromnu finansijsku štetu za grad, već i opasnost za pešake i vozače.

Foto: Ilustracija

- Lopovi najčešće prodaju poklopce livnicama i otpadima, rade pod okriljem noći i teško ih je uhvatiti, jer su zadovoljni svi - od kradljivaca do onih što ih otkupljuju širom Srbije. Ako cena jednog poklopca na tržištu iznosi oko 100 evra, a vama lopov donese isti i traži upola manje novca, nekada i samo trećinu od cene, ko je lud da ga odbije, kaže naš izvor iz kraljevačke policije.

Samo u toku prošle godine, prema informacijama do kojih smo došli, grad je izdvojio više od milion dinara za nabavku novih poklopaca za slivnike.

Istovremeno, na desetine pešaka, biciklista i vozača povređeno je upadom u otvorene šahte kako u centralnim delovima grada, tako i na periferiji.

Po rečima našeg sagovornika iz policije, "metalna groznica“ uveliko trese grad na Ibru, a zbog rasta cena metala na domaćem i svetskom tržištu (bakra, gvožđa, mangana, olova, cinka), drski kradljivci učestalo odnose i kablove, cevi, rešetke, saobraćajne znake.

Ipak, najdrskija i najbizarnija krađa dogodila se u martu ove godine kada su lopovi oskrnavili spomen kompleks posvećen streljanim civilima oktobra 1941. godine i odneli više od 100 metara ograde sa Groblja streljanih u Kraljevu.

Na pitanje kako sprečiti ovakve krađe, dobili smo kratak odgovor od nadležnih.

- Isključivo pooštravanjem kazni. Često i uhvatimo lopove na delu, ali smo kada priznaju krađu prinuđeni da ih pustimo da se brane sa slobode. A oni ponovo naprave nova krivična dela i tako u krug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading