Mnogima se ledi krv u žilama kada pomisle na ovaj vojvođanski gradić, nema godine da neko ne strada u njemu

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

21.05.2019

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica Hajnalka Perpauer (15) iz Sente tragično je okončala svoj život tako što je izvršila samoubistvo u porodičnoj kući. Njeno beživotno telo, obešeno o šal pronašao je u nedelju, u ranim jutarnjim satima njen hranitelj Z.J. u štali. Samo nekoliko nedelja ranije, u Senti se dogodila još jedna tragedija, na sličan način život je sebi oduzeo jedan srednjoškolac.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Most na Tisi gde je poslednji put viđena Barbara Vitez

Ovo nažalost nisu usamljeni slučajevi u malom vojvođanskom gradu. Mnogi se pitaju kakva to sila vlada nad ovim gradićem da se nekoliko puta godišnje dešavaju nesreće, požari, samoubistava, saobraćajne nezgode, pa čak i misteriozni nestanci, kao što je slučaj sa Barbarom Vitez.

Na mostu ispod koje protiče reka Tisa, mnogima se ledi krv u žilama. Sa ovog mosta poslednji put je primećena Barbara, a nakon toga nesreće su počele jedna za drugom.

Nestanak devojčice (15) prijavljen je kobnog dana 25.11.2016. godine. Te noći sa drugarima otišla je na rođendansku zabavu, sa koje se nikada nije vratila. Istraga i očevici tvrde da se devojčica okliznula i da je kobne noći pala sa mosta u Senti.

U dubokom bolu, ova porodica nastavila je svoj život bez oba deteta, ne predajući se ,oni tragaju za Barbarom i sumnjaju da je ona pala u reku kobne noći.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Barbara Vitez

Barbarina vršnjakinja T.S. pokušala je 2018. godine da se ubije, obučena ušla je u reku Tisu, ali su je na svu sreću primetili meštani koji su sprečili jednu još jednu veliku tragediju.

Nažalost, mutna Tisa zauvek je odnela mladog Nišliju Milana Milenkovića (36), koji je zbog prevelike tuge za preminulim ocem, odlučio da zauvek ode sa ovog sveta. Lokalni pecaroši tokom preispitivanja ovog slučaja, rekli su da su ranim jutarnjim satima videli osobu kako skače sa mosta, uz povik. Nedaleko od mesta tragedije pronađen je Milanov auto, njegovo telo nađeno je ubrzo na obali Tise, još jedan mladi život zauvek je nestao u Senti.

SAMOUBISTVO REAKCIJA NA DEŠAVANJA U OKRUŽENJU

Ovo je definitivno tema koja pokreće mnoga pitanja, zašto se mladi ljudi odlučuju na najdrastičniji korak, kakva ih sila nosi i da li smo mi kao zajednica odgovorni za izgubljene mlade živote.

Miljana Kitanović, psiholog, objašnjava da uzrok ovakvom ponašanju treba tražiti u korpusu različitih razvojnih problema.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Hajnalka Perpauer (15)

- Samoubistvo kao izraz autoagresije ili samouništenja, koje ima za cilj oduzimanje vlastitog života ne može da se posmatra kao trenutni događaj, već kao proces koji traje i ima svoju dinamiku. Ne postoji jedinstven stav nauke na koji način bi se moglo definisati samoubistvo i samoubilačko ponašanje. Faktori rizika su brojni: ekonomska deprivacija, poremećeno porodično funkcionisanje, depresivni poremećaj, socijalna izolacija, osećanje beznadežnosti, agresivnost, impulsivnost, nedostatak socijalne podrške, osećaj izolacije, stigma koja prati pokušaje traženja pomoći, gubici značajnih osoba, iskustva trauma i zlostavljanja, postojanje mentalnog poremećaja, somatskih bolesti, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, alkohola, pol, starost i drugo - objašnjava Kitanović.

U Centru za socijalni rad u Senti, navode da će se poslednji slučaj petnaestogodišnje devojčice koja je živela kod hranitelja ispitati. Hraniteljska porodica nekoliko puta se obraćala za pomoć, jer je devojčica pokazivala suicidne namere, pila je lekove, pokušavala je da se preseče žiletom, te i pored pokušaja da joj se pruži spokojno detinjstvo Hajnalka nije odustajala od suicida.

Uzrok ovom tragičnom događaju, kako kažu stručnjaci treba tražiti duboko i u porodičnim korenima, a njena majka od koje su deca i oduzeta, sklona je samopovređivanju.

RepublikaFoto: facebook.com/Vitèz Endre
Preminuo je i i Barbarin brat

U SENTI TRAGEDIJE ČESTA POJAVA

U Senti malom vojvođanskom gradu, nesreće kao da idu jedna za drugom. U požaru prošle godine, život je izgubila mala osmogodišnja devojčica Emina, majka Elvira Kolompar pod istim okolnostima pre 12 godina izgubila je dvoje dece, trogodišnjeg sina i osmomesečnu bebu.

Sredinom novembra prošle godine, poginuo je traktorista Jozef V. (58), kada se njegov traktor prevrnuo kod mesta Gornji Breg, u Senti. Prethodne godine na deonici Senta- Ada, nastradali su Lajoš A. (79) i Marija B.(65) kada je auto iznenada iz druge kolovozno trake prešao na njivu stranu, u teškoj nesreći putnici su preminuli na licu mesta, dok je treća osoba zadobila teške povrede.

Slučaj koji je takođe uznemirio javnost takođe se dogodio u Senti, sredinom marta ove godine. Penzionisani policajac Miodrag M. (57) izvršio je samoubistvo tako što je aktivirao ručnu bombu u svinjcu pored kuće.

Od tragičnog događaja koji je još uvek pod velom tajni prošlo je 12 godina, a u pitanju je misteriozno ubistvo uglednog advokata Momira Lazića koji je 2007. godine usmrćen sa dva hica. Njegovo telo pronašla je spremačica u porodičnoj kući u Senti. Ovaj zločin kako tvrdi porodica prošao je bez kazne i još uvek posle 12 godine "slučaj" je ostao nerešen.

O ovakvim i sličnim slučajevima koji se iz nekih nepoznatih razloga dešavaju u ovom malom mestu, građani ne žele da komentarišu. Ime grada poslednjih godina spominje se u negativnom kontekstu. Samoubistva, nesreće, nerazjašnjeni nestanci i misteriozne okolnosti potresaju ovaj grad.

Reka Tisa za samo nekoliko godina odnela je više dečijih života, ovde su se utopila dva dečaka i jedna devojčica iz Đale, zabeležen je slučaj i mladića iz Kikinde koji se utopio kada je skakao sa mosta, dok slučaj Barbare Vitez još uvek ostaje misterija u Senti.

Spasilački tim "Senta" prošle godine je iz ovog dela Tise izvukao pet beživotnih tela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading