50 huligana palicama, šipkama i noževima teroriše Rome u leskovačkom naselju

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

12.05.2019

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa napadača od 50 huligana prvo je ugrozila Rome u Sat Mahali 11. maja, a potom je napad sutradan ponovljen u naseljima Podvorce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Tri Roma iz naselja su danas napadnuta i povređena od strane iste grupe u samom centru grada, kod hotela "Beograd". Jedan od njih je zadržan na lečenju u leskovačkoj Opštoj bolnici - rekao je naimenovani očevidac i dodao kako misli da je napad na nacionalnoj osnovi.

Predstavnici romskog naselja Podvorce zamolili su policiju da preduzme sve potrebne mere, kako bi zaustavila napade, a počinioce uhvati i privede pravdi. Policija je izašla na licu mesta, a istraga je u toku.

Napad je  najoštrije osudila Romska partija.

- Sinoć posle 21 čas naši aktivisti iz Leskovca prijavili su nam da se grupa od oko 50 huligana, naoružanih palicama, nasilno ponašala u naseljima Sat Mahala, Podvrce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu. Nedopustivo je ovakvo ponašanje. Podržavamo brzu reakciju policije, ali očekujemo i  od ostalih organa za gonjenje da ostanu odlučni u borbi za sprečavanje i sankcionisanje zločina iz mržnje - rekla je portparol Romske partije Sanja Šajn.

Ona je istakla da ovakva ponašanja moraju biti najoštrije sankcionisana.

- Ne smemo da dozvolimo da se ovakva vrsta provokacije pretvori u opšti sukob. Srbija je danas osetljiva zemlja, suočava se sa različitim vrstama izazova, a ponašanja kao ova u Leskovcu mogu da eskaliraju i da se pretvore u sukobe neviđenih razmera. Iako je bilo povređenih na strani romske zajednice, pozivamo ih na uzdržanost, a državu da obezbedi policijske straže - izjavila je Šajn nakon sinoćnjeg icindenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading