Pljačka u centru Beograda! Poznata knjižara na meti razbojnika

Autor: srbijadanas.com, Republika

Hronika

07.05.2019

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom vikenda, u noći između 4. i 5. maja, razbijen je izlog knjižare "Geca Kon" u Knez Mihajlovoj 12 u Beogradu i deo eksponata pokraden, saopštili su iz izdavačke kuće "Prosveta".

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Kultna knjižara, koja je ujedno i Spomenik kulture Republike Srbije, našla se na meti napada nepoznatih vandala koji su iz izloga, između ostalog, ukrali vredan eksponat - gusle, unikatni ručni rad.

Načinjena je znatna materijalna šteta, a policija koja je odmah alarmirana je načinila zapisnik.

Počinilac do sada nije pronađen.

Pošto je izlog od specijalnog stakla, koje ne može da se odmah dobije u željenim dimenzijama, staklari su kao i svi ostali - praznovali, a knjižara nema noćnog čuvara, proteklo je nekoliko dana tokom kojih je sve što se nalazi u knjižari bilo dodatno ugroženo.

Iz "Prosvete" podsećaju na ugroženost knjižare "Geca Kon", najstarije knjižare u Srbiji, objekta od posebnog značaja za kulturu ne samo Srbije, nego i za kulturu zemalja prethodne Jugoslavije, jer je u ovoj knjižari između dva svetska rata, ali i kasnije, postavljena snažna baza kulture naroda ovog područja, pa i Evrope.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading