Preticanje može i preko pune linije

Autor:

Hronika

31.08.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi zakon o saobraćaju omogućiće vozačima da zaobiđu takozvana spora vozila čak i tamo gde je to do sada bilo zabranjeno.

RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Evo šta nam donosi novi zakon o saobraćaj

Najveća promena u Novom zakonu o saobraćaju biće preticanje preko pune linije. Ta novina će omogućiti vozačima da zaobiđu takozvana spora vozila, čak i tamo gde je to do sada bilo zabranjeno!

- U spora vozila spadaju ona čije je konstrukciono ograničenje brzine do 35 kilometara na sat, kao što su traktori, kombajni, građevinske mašine. To znači da vozač nema pravo da pretekne drugi automobil koji se kreće brzinom od 20 kilometara na sat.

Treba imati u vidu i da su projektanti koji su odlučivali gde će na saobraćajnici biti iscrtana puna linija u obzir uzimali da se tim putem kreću vozila koja idu 40-50 kilometara na sat, a ne 15-20 - objasnio je za Srpski telegraf Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, ova inicijativa je pokrenuta još 2014. godine, a tek ove godine se našla pred poslanicima. Inače, već 2009. godine je usvojena izmena zakona po kojoj je omogućeno obilaženje preko pune linije.

- Ljudi ponekad mešaju obilaženje i preticanje. Obilaženje je kada je drugo vozilo zaustavljeno i miruje, dok se pretiče vozilo koje je u pokretu. Sve što već važi za preticanje preko isprekidane linije važi i za preticanje sporih vozila preko pune linije.

Potrebno je oceniti da li je taj postupak bezbedan po druge učesnike u saobraćaju. I dalje neće biti dozvoljeno preticanje sporih vozila preko pune linije na krivini, gde nije dobra preglednost - kaže Damir Okanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading