Mafijaš pobegao posle ubistva Arkana

Autor:

Hronika

06.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branko Jevtović Jorga, osuđivani kriminalac koji se bavio prodajom fudbalera, bio je svedok ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), nekadašnjeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Osim Arkana, 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" u Beogradu likvidirani su i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47), a spekulisalo se i da je Jorga umešao prste u trostruko ubistvo, ali za to nikad nije bio optužen.

Željko Ražnatović Arkan

U dokumentima do kojih je Srpski telegraf došao su i spisi sa saslušanja Jevtovića, koji je iskaz pred istražnim sudijom dao 25. januara 2000, samo 10 dana posle zločina. On je četiri godine kasnije likvidiran u sačekuši, a za njegovo ubistvo sudilo se pripadnicima "zemunskog klana", koji su oslobođeni krivice.

- U "Interktontinental" sam došao oko 16 sati. Mandić je bio moj prijatelj, pa sam se pozdravio s njim. S njim je bio i Arkan, koji je nameravao da kupi moj audi A8. Izlazili smo iz hotela da pogleda auto koji sam prodavao za 60.000 maraka, spustio sam cenu na 55.000 maraka, ali je Ražnatović odustao od kupovine - rekao je Jevtović.

On je dodao da je potom otišao u restoran, da bi potom začuo dva pucnja.

Jorga: Manda bio mrtav na mestu, a onda sam video nepomičnog Arkana i Cecu, koja mu je sedela u krilu

- Izašao sam iz restorana, usledila je rafalna pucnjava ili brzometna paljba pojedinačna. Ležao sam na pultu, ljudi su mislili da sam ranjen. Manda je na mestu bio mrtav, Arkan je sedeo s njegove leve strane nepomičan, u krilo mu je sela supruga Svetlana. Garić je ležao na tlu pored Arkana - ispričao je Jorga.

On je dodao da je gledao da što pre ode iz hotela jer je kod sebe imao pištolj za koji je imao dozvolu za držanje, ali ne i za nošenje.

Okružen policijom

- Na izlazu sam video kaput koji sam podigao i dao recepcionaru. Ne znam čiji je to kaput bio (kaput sa sebe skinuo ranjeni Dobrosav Garić, kasnije osuđen za trostuko ubistvo, prim. aut.) - ispričao je Jorga.

On je otišao kući, ali se ubrzo vratio na mesto zločina.

- Zvao sam Mirka Tomića Bosanca, a onda prijatelja Zorana Nedovića Šoka, koji je bio u Španiji, i Zorana Uskokovića Skoleta (za kojeg se pominjalo da je organizovao Arkanovo ubistvo, prim. aut.), koji je bio u Nemačkoj. Mirko Bosanac i ja smo došli do "Interkontinentala" i s auto-puta videli da je hotel okružen policijom. Potom smo seli u kafić kod hotela "Jugoslavija" - rekao je Jevtović.

Parama se sve može

Branko Jevtović priveden je na graničnom prelazu Kelebija nekoliko dana posle ubistva Arkana. On je ispričao da je zamolio policiju da bude saslušan u svojstvu svedoka u tom slučaju jer zbog prodaje fudbalera treba da putuje na Kipar i u Španiju. Na pitanje sudije odakle mu pasoš BiH, Jorga je rekao: "Pa, sudija, sve se može za pare", navodi se u spisima do kojih je naš list došao.

Jorga izrešetan nasred ulice

Branko Jevtović Jorga ubijen je 30. oktobra 2004. nasred ulice dok je razgovarao mobilnim telefonom. Spekulisalo se da je likvidiran zbog prodaje fudbalera Nikole Lazetića. Jorgino ubistvo pred sudom je priznao pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić. On je rekao da je to učinio po naredbi Luke Bojovića. "Zemunci" su oslobođeni optužbi za ubistvo.

Napad na Šoka

Biznismen Zoran Nedović Šok je ranjen, dok je njegov telohranitelj Milutin Jovičić ubijen 26. jula 2004. kod Beogradske arene u napadu na kolonu vozila u kojoj su bili. U napadu su povređene još dve osobe. Pripadnici "zemunskog klana" teretili su se i za ovaj vatreni obračun, ali su pravosnažno oslobođeni optužbi.

Skole ubijen u poteri

Tri meseca nakon ubistva Arkana, 27. aprila 2000, u filmskoj poteri po ulicama Beograda ubijen je Zoran Uskoković Skole. On se pominjao kao organizator Ražnatovićevog ubistva, a spekulisalo se da je Arkan likvidiran zbog prodaje fudbalera. Međutim, Skole se zvanično nikad nije teretio za ta krivična dela, a u medijima je negirao krivicu.

Bosanac likvidiran iz kola u pokretu

Mirko Tomić Bosanac, čije se ime vezivalo za likvidaciju Arkana, ubijen je 13. februara 2000. On je ulicama Novog Beograda vozio golf 2 kad mu se približio automobil, a napadači osuli paljbu na njega. Tomić, koji je bio ranjen u grudi, posle napada je nastavio da vozi i golfom se zakucao u banderu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading