Verovali ili ne! Klik do belog praha: Srbin, Hrvat i Albanac napravili aplikaciju za dostavu kokaina!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

03.05.2019

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da su ovdašnji trgovci drogom, najčešće kokainom, napravili tehnološki iskorak u svom poslovanju, govori podatak da je danas nedozvoljeni beli prah moguće naručiti posredstvom aplikacije koju su, kako su obelodanile britanske organizacije a preneli hrvatski mediji, napravili Srbi, Albanci i Hrvati.

Foto: Ilustracija

Mreža trgovinom narkotika, posebno kokainom, velikom brzinom se širi i usavršava sa godinama, sa čim kokain ali i druge droge poreklom iz Latinske Amerike postaju lako dostupne trgovcima i konzumentima u Evropi.

O tome svedoče i brojna hapšenja i zaplene ogormnih količina belog praha, prilikom kojih lisice na ruke mahom budu stavljene srpskim, crnogorskim, albanskim i hrvatskim državljanima.

Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplenila skoro 1,5 tona kokaina u samo u poslednjih mesec dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zaplena kokaina u Rumuniji

Prema najnovijim izveštajima britanskih organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Evropi se na kokainu vrti veliki novac - reč je o 17 miliona odraslih Evropljana koji ga konzumiraju te svakoga dana potroše oko 350 kilograma kokaina, a ilustracije radi, samo "hladni" Švajcarci godišnje potroše - pet tona ove droge, prenosi Slobodna Dalmacija pozivajući se na britanska istraživanja.

Međutim, u crnoj statistici koju su izneli britanski analitičari govoreći o sve jačem uticaju balkanskih narko-bosova, posebno je zanimljiv detalj koji opisuje novitete u trgovanju drogom, koju su uneli naši državljani u saradnji sa "kolegama" iz Hrvatske i Albanije.

Upravo oni su osmislili super brzu dostavu droge, a dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu onoj Uberovoj i šifru. Kokain stiže desetak minuta po narudžbini, brže nego pica, piše Slobodna Dalmacija.

 

 

Brza dostava droge moguća je zahvaljujući "operativnom centru" smeštenom "negde na zapadnom Balkanu", piše ovaj portal pozivajući se na analize iz Velike Britanije.

Klanovi s Balkana, ali i ostali evropski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Južne Amerike, često Kolumbije, čiji karteli u Evropi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište.

Evropski lordovi droge celi su postupak pojednostavili - kokain se nabavlja bez posrednika, direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakuje se u prikladne paketiće pomoću strojeva, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira.

Proces je time postao bitno jeftiniji za skoro 30 odsto, te snižava krajnju cenu droge, ali i povećava zaradu narko-bosu.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Kako je ovaj list preneo, pretpostavlja se da će hapšenje Darjana Ješovnika, hrvatskog narko-bosa koji je poslovao na relaciji Južna Amerika u dobro organizovanoj grupi, rasvetliti neke detalje koji će pomoći istražiteljima da stanu na put takozvanoj kokainskoj ruti.

Međutim, postoji i bojazan da bi ovaj sudski proces mogao biti završen kao i onaj u kom su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici grupe čiji je član bio i Ješovnik - suđenje je počelo tri godine nakon hapšenja, a svi osim vođe grupe Petra Ćosića Šarca, osuđeni su na takve kazne da su komotno mogli odšetati na slobodu. Za razliku od njih, Šarac je osuđen na četiri godine zatvora.

Ješovnik se trenuto nalazi u pritvoru u Subotici, a kako je pristao na hitno izručenje Hrvatskoj, u narednom preiodu se može očekivati njegov transport u Split.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading