Muljali sa višnjama, pa oštetili budžet za 32 miliona dinara

Autor: Republika

Hronika

23.04.2019

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U koordiniranoj akciji inspektora Poreske policije i MUP, uhapšeno je sedam lica zbog sumnje da su kao saučesnici izvršili više krivičnih dela i oštetili budžet Srbije za 32 miliona dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 29,1 miliona dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o krivičnim delima: poreska utaja, pranje novca, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

U periodu od januara 2016. do februara 2019. godine, dva odgovorna lica privrednih društava iz Knjaževca su otkupili poljoprivredne proizvode (višnje) od fizičkih lica uz lažnu dokumentaciju, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Zatim su izvršili prenos novčanih sredstava sa poslovnog računa privrednih društava na račune fizičkih lica koji su podizali i vraćali novac odgovornim licima, zadržavajući deo za sebe.

Osumnjičeni nisu evidentirali ostvareni prihod od prodaje poljoprivrednih proizvoda u poslovnim knjigama, a novac su zadržali za svoje potrebe i izbegli obračun i plaćanje PDV-a i poreza na dohodak građana u iznosu od 32.310.249,42 dinara. 

Takođe, oduzeti su i akcizni proizvodi (680 litara alkoholnog pića) i druga roba u vrednosti od preko pet miliona dinara bez dokumentacije o poreklu („roba na crno“) koja je skladištena u neregistrovanom magacinu privrednog društva.

Protiv odgovornih lica podneta je krivična prijava i određena mera zadržavanja do 48 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading