Misterija! Tajni sastanak predstavnika pet država u Hagu: Ko će suditi brutalnom ubici Čabi Deru?!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

23.03.2019

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konkretne informacije - poput termina i lokacije, sastava srpske delegacije, dokaza protiv ubice - o sastanku pet zemalja na kojem će biti odlučeno ko će suditi Čabi Deru (38), plaćeniku osumnjičenom za niz ubistava, čuvaju se kao najstroža tajna. Zna se jedino da će biti u Hagu.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Der Čaba

Tri nedelje prošle su od hapšenja ozloglašenog plaćenika u praškom hotelu. Odmah nakon privođenja, potegnuto je pitanje ko će suditi Deru, a odgovor je bio i više nego interesantan: zbog Čabe ubice biće organizovan multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske u Hagu, na kom bi trebalo da bude odlučeno u kojoj će mu zemlji suditi.

Tri nedelje kasnije, međutim, nema daljih informacija o ovom "samitu".

 

 

- Za sada još nije poznato kada će biti održan taj sastanak na kome će prisustvovati predstavnici pravosuđa država koje su za njim raspisale poternice, kao i kolega iz Češke na čijoj je teritoriji uhapšen i čiji ministar daje konačnu reč. Prošle su tri nedelje od njegovog hapšenja, a postupci ekstradicije traju i po nekoliko meseci pre nego što odluka o izručenju bude doneta. Maksimalni period je godinu dana. Zna se da će svi predstaviti dokaze koje imaju protiv Dera, kao i kolika je kazna predviđena za delo za koje je osumnjičen i videćemo da li je pravosuđe neke države možda spremno da svoj slučaj prepusti kolegama u inostranstvu - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa slučajem i dodaje da je srpsko Ministrastvo pravde nedelju dana posle Čabinog hapšenja kolegama u Češkoj dostavilo zahtev za njegovo izručenje i svu neophodnu dokumentaciju.

KO SVE TRAŽI UBICU

SRBIJA

Srbija je za njim raspisala poternicu jer je 5. januara ubio Nebojšu Markovića ispred zgarde u naselju Banovo brdo. U Markovića, verovatno greškom, pucao je dok je žrtva pakovala dečja kolica. Zločin su snimile kamere. Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, uhapšen u januaru i u pritvoru je.

MAĐARSKA

Za Derom je Mađarska tragala zbog ubistva biznismena Lasva V. 20. septembra prošle godine u Budimpešti. Der je Lasva ubio na parkingu tako što ga je naterao da klekne i pucao mu u glavu. Njegovo telo je bacio u obližnji potok i pobegao, a u kolima ubijenog su nađeni droga i novac.

HOLANDIJA

Holandija je za Derom tragala jer je 30. jula prošle godine u Amsterdamu ubio hrvatskog iseljenika Ivana Serdušića. Dolazak i odlazak sa mesta zločina snimile su kamere restorana u kome je žrtva bila. Holandska policija je bila ponudila nagradu od 20.000 evra za informacije o Deru.

ŠPANIJA

Špansko pravosuđe Dera sumnjiči da je 28. avgusta 2017. u Barseloni ranio Nebojšu Stojkovića, vođu rakovičkog klana.

Međutim, o tome kako će izgledati sastanak i koje će informacije i argumenti na njemu biti izneseni, izvori "Blica" nemaju informacije.

- Ti podaci čuvaju se maltene kao službena tajna i niko o njima čak i ne spekuliše - kažu oni.

 

 

Najmanje dva razloga postoje za takav pristup ovoj temi. Najpre, teško je govoriti o detaljima sastanka za koji se sprema veoma obimna dokumentacija i logistika. Pretpostavlja se da će među dokumentima biti ne samo dokazi o poslednjim zločinima Dera u Srbiji, već i ranije presude, poternice, iskazi svedoka. Ovaj sastanak je, na neki način, i pravni presedan, pa nijedno od ministarstava pet pomenutih zemalja nema veliko iskustvo u njegovoj organizaciji. Drugi razlog je bezbednosni. Ko god da je angažovao Dera - a spekuliše se da su u pitanju ozbiljne kriminalne grupe koje deluju na teritoriji Srbije i Crne Gore - sigurno želi da zna kojoj će zemlji ubica pripasti i na koji način najbolje može da mu pomogne.
Sve ovo je, međutim, i dalje u domenu spekulacije. Više o sudbini najtraženijeg plaćenika znaće se u narednim nedeljema.

 

Brojni zločini

Podsećamo, Čaba Der je uhapšen 2. marta u Pragu u hotelu "Amadeus". U momentu hapšenja, Der je imao lažna dokumenta i dva pištolja, za koja naravno nije imao dozvolu. Posle utvrđivanja njegovog identiteta, ustanovljeno je da su za njim četiri države raspisale poternice - Srbija, Mađarska, Holandija i Španija, zbog najtežih krivičnih dela, pa je na češkom pravosuđu više nego teška odluka kome ga izručiti.

Za Derom je inače prvu poternicu i evropski nalog za hapšenje, koji važi unutar članica Evropske unije, raspisala Mađaraska. Poslednja se prijavila Španija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading