Godišnjica ubistva Branislava Lainovića Dugog: Simović ga overio, pa pevao u kolima!

Autor: T. M.

Hronika

21.03.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branislav Lainović Dugi, bivši komandant Srpske garde i nekadašnji šef novosadskog podzemlja, ubijen je pre tačno 19 godina, a zbog njegove likvidacije osuđeni su pripadnici nekadašnjeg "zemunskog klana" Miloš Simović i Sretko Kalinić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ubistvo Dugog

Kobnog 20. marta 2000. Lainović, zvani još i Lajavi, ubijen je ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu dok je stajao na kiosku. Dejan Milenković Bagzi svedočio je kasnije da je pucao Simović, koji je nakon toga seo u kola, pustio muziku i počeo da peva!

Tokom suđenja "zemuncima" Lainovićev brat Žarko svedočio je da mu se veče pred smrt Branislav poverio. Rekao mu je: "Steže se obruč oko mene. U pitanju su miševi koji će me sačekati iza ćoška i koji su ubijali dede i babe preko Drine, a predstavljaju se kao heroji", ali nije naveo ko mu preti. Žarko je izjavio da veruje da je njegov brat ubijen jer je hteo da otvori TV stanicu Lala, koja bi se "medijski suprotstavila tadašnjoj vlasti".

Foto: ST/I. JOVANOV
Branislav Lainović Dugi

Lainović je samo nekoliko dana pre likvidacije saslušan povodom njegovih saznanja o atentatu na Željka Ražnatovića Arkana. On je tada inspektorima rekao da ne zna ništa o ubistvu i dodao: "Shvatam bol Arkanove porodice, ali veoma dobro znam i koliki je bol on naneo drugima, samo se o tome nigde ne piše, iako je mnoge u Beogradu zavio u crno".

Mnogi smatraju da je ubistvo Lainovića bilo naručeno, ali da su lični motiv imali i "zemunci", i to kako bi preuzeli novosadsko podzemlje, pošto im je Lainović tamo zabranio ulaz.

Jedan sin se ubio, drugi u zatvoru

Matija Lainović (19), sin pokojnog Lainovića, izvršio je samoubistvo 2015. u porodičnoj kući na Labudovom brdu u Beogradu, dok je njegov sin Ljubomir Lainović (23) prošle godine, i to samo nekoliko dana pre očeve godišnjice smrti, uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Petra Arsića (38). Ranko Lainović, rođeni brat Dugog, takođe je uhapšen prošle godine zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, a policija je tada prilikom pretresa njegovog stana pronašla oružje sa ratišta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading