SKANDAL Afera "Stanislav Dukić" trese Srbiju: Saslušati tužioca koji šuruje s mafijom

Autor: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Hronika

09.03.2019

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf otkrio je aferu i raskrinkao tužioca Stanislava Dukića, koji je otkrivao detalje iz istrage u vezi s mafijaškim obračunom i time direktno uticao na postupak. O tome svedoči i prepiska s jednom osobom iz kriminalnog miljea, o čemu je Srpski telegraf prvi pisao. Inače, istraga ubistva koju je vodio Stanislav Dukić, dovela je do oslobađajuće presude za ubice.

RepublikaFoto: Printskrin
Stanislav Dukić

Ceo slučaj otkriven je nakon što je Šemsudin Toković iz Sjenice, koji je preživeo mafijašku sačekušu i ranjavanje, podneo disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca (DVT) protiv zamenika višeg tužioca u Novom Pazaru Edisa Arifovića i njegovog tadašnjeg nadređenog Stanislava Dukića.

Tokovića su 2015. pokušali da ubiju, a suđenje optuženima završilo se oslobađajućom presudom. On za to krivi Arifovića i Dukića, za koje tvrdi da su sabotirali istragu.

Spasić: Ukoliko postoji sumnja da članovi DVT sarađuju s mafijom, to je opasno po nacionalnu bezbednost Srbije

Nakon otkrivanja afere reagovao je Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST).

- Ne želim da pričam u ime udruženja, već u lično ime jer ne želim zbog ovog slučaja da zloupotrebim položaj niti da u neprijatnost dovedem naše članove. Međutim, kao tužilac s kojim stav dele mnogi tužioci šokirani objavljivanjem Srpskog telegrafa moram da reagujem. Pod hitno je potrebno saslušati u svojstvu građanina Stanislava Dukića i ovaj slučaj što pre rešiti. Država mora da pokaže zrelost i odlučnost jer funkcija tužioca ne sme da bude ukaljana. U najmanju ruku, tužilac Dukić mora da zamrzne sve svoje funkcije do okončanja postupka i ovo su koraci koje mi kao kolege očekujemo - kaže Stefanović.

Advokatu ukrali automobil

Advokatu Boži Preleviću, koji je zastupao Šemsudina Tokovića, nedavno je ukraden automobil. Slučaj je prijavljen policiji, koja utvrđuje sve okolnosti u vezi s ovim slučajem i utvrđuje gde je završilo Prelevićevo vozilo i da li ima veze sa njegovim klijentom Tokovićem.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost smatra da Dukić treba da bude uhapšen.

- On mora da bude uhapšen kako bi se onemogućio pritisak na tužioce, njegove kolege, koje bira kroz DVT. On je sad u poziciji da vrši pritisak i opstruira istragu protiv samog sebe. Ukoliko postoji sumnja da članovi DVT sarađuju s mafijom, to je opasno po nacionalnu bezbednost Srbije jer oni postavljaju tužioce i postavlja se pitanje o čemu se tu radi i ko za koga radi i za kolike pare. Ovo je samo znak da je DVT u ovom sastavu kompromitovan i da treba da bude rasformiran - smatra Spasić.

Bahati Dukić: Pa šta ako sam se dopisivao

Stanislav Dukić kaže da je postupao po zakonu i da nema šta da krije.

- Prepiska koja je objavljena je sa oštećenim koji po zakonu ima pravo da ostvari uvid u postupak i tu ništa nije sporno. Lično sam bio zainteresovan da se ta istraga okonča do kraja. Ukoliko je i bilo nekih propusta, to se pre svega odnosi na policijsku obradu lica mesta. Nisam bio u kontaktu s osumnjičenima. U svakom slučaju, poštovaću sve odluke koje nadležni državni organi donesu bilo da je u pitanju poštovanje zakona ili poštovanje tužilačkog kodeksa, ako bude pokrenuta bilo kakva vrsta postupka, disciplinskog ili krivičnog - kaže Dukić. On, međutim, nije pojasnio činjenicu da komunikacija sa oštećenim remeti sam tok postupka, a u prilog tome govori i činjenica da su nakon ove istrage ubice oslobođene.

RepublikaFoto: Tanjug

Ilić: Ne znam ništa

Goran Ilić, poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca, nije želeo da se izjašnjava o prijavi Šemsudina Tokovića protiv tužioca Stanislava Dukića i Edisa Arifovića.

- Ne znam ništa o toj prijavi - kratko je rekao Ilić, koji je inače blizak prijatelj Stanislava Dukića, i nije hteo više ni reč da komentariše o ovom slučaju iako mu to nalaže funkcija koju obavlja.

Visoko pozicionirani funkcioner u Udruženju tužilaca Srbije otkriva da su posle ove afere tužioci besni na kolektivno predsedništvo u kojem su mahom članovi Državnog veća tužilaca - Goran Ilić, Sandra Kulezić i Svetlana Nenadić.

- Nastalo je opšte rasulo u udruženju, pogotovo formiranjem UO, kojim rukovodi Radovan Lazić. S druge strane, drugi članovi napuštaju udruženje zato što su saznali da se finansiraju parama Džordža Soroša, što smatraju nečasnim i nemoralnim - ističe naš izvor i dodaje:

- Disciplinski tužilac Zoran Vidaković i zamenik Miroslav Krkelić članovi su Dukićevog udruženja i pitanje je da li će ga procesuirati jer su u klasičnom sukobu interesa, kaže on.

Od advokata do tužioca

  • Stanislav Dukić karijeru počeo kao advokat u Kraljevu 2002.
  • Postavljen za tužioca u Novom Pazaru 2010.
  • U Više javno tužilaštvo u Beogradu prelazi januara 2016.
  • Samo četiri meseca kasnije, aprila 2016, postaje izborni član Državnog veća tužilaca

Još nije odlučeno o prijavi

Zoran Vidaković, disciplinski tužilac, kaže da još nema odluke o eventualnom pokretanju postupka po prijavi Tokovića.

- Prijava je još na razmatranju i situacija se tu nije promenila - rekao je Vidaković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ime

10.03.2019 16:05

U buvaru svakog ko je korumpiran. Vece kazne bih uveo za to delo. Vece i od ubistva.