BIA OTKRILA TEŠKE PREVARANTE: Uhapšeni službenici Saobraćajnog instituta CIP!

Autor: Republika

Hronika

02.03.2019

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednosno informativna agencija u saradnji sa nekoliko službi uhapsila je zamenika generalnog direktora "Saobraćajnog instituta CIP" iz Beograda, kao i još nekoliko zaposlenih u ovom preduzeću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Saradnjom Višeg javnog tužilaštva u Nišu - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, UКP Odeljenja za borbu protiv korupcije i Bezbednosno – informativne agencije, juče na teritoriji gradova Vranja i Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo trgovina uticajem lišeni su slobode V.S. iz Beograda, zamenik generalnog direktora "Saobraćajnog instituta CIP" iz Beograda, N.R. iz Beograda, predstavnik CIP iz Beograda, kao nadzornog organa za više projekata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a odnose se na izgradu tzv. "jeftinih stanova" za pripadnike službi bezbednosti, M.К. iz Beograda, službenik CIP iz Beograda, kao i M.M. iz Vranja, vlasnik preduzeća "Vodogradnja" iz Vranja, zbog trgovine uticajem i krivičnog dela davanje mita u obavljanju privredne delatnosti i O. M. iz Beograda, direktora ogranka kompanije "Tasjapi" u Srbiji, zbog primanja mita u obavljanju privredne delatnosti.

Kako navode, na osnovu operativnih saznanja i dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su V.S., N.R., M.К. i . O.M., zahtevali od osumnjičenog M. M., kao vlasnika preduzeća "Vodogradnja", novčani iznos od 20.000 evra, kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti. Zbog toga je glavni izvođač tzv. "grubih radova", tursko preduzeće "Tasjapi", zaključilo ugovor sa preduzećem "Vodogradnja" kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

Takođe, osumnjičeni V. S., N. R. i M. К. su kao odgovorna lica "Saobraćajnog instituta CIP", koje po osnovu ugovora, u ime Republike Srbije obavlja poslove nadzora na navedenim gradilištima, od osumnjičenog M. M., zahtevali navedeni novčani iznos kako bi uticali na druga službena lica ovog instituta da tokom vršenja nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u pogledu kvaliteta betona koji se isporučuje i kvaliteta izvedenih radova.

Po dogovoru, osumnjičeni M.M. je dana 28. februara, u popodnevnim časovima, predao osumnjičenom N. R. deo novčanog iznosa, odnosno 10.000,00 evra, koji novac je pronađen kasnijim pretresom njegovih ličnih stvari.

Prema osumnjičenima je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati, u kom roku će ih saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading