Deljenje penzija pokojnicima: MUP proverava zloupotrebe

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

26.02.2019

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MUP Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad poslednjih i PIO fondom intenzivno proverava ima li zloupotreba u sistemu tog fonda, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom hapšenja službenice tog fonda u Bačkoj Palanci koja se sumnjiči da je proneverila više od 23 miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Stefanović je naveo da je uhapšena službenica zloupotrebljavala šifre u informacionom sistemu PIO fonda i da je penzije preminulih osoba isplaćivala na račune svojih članova rođaka i prijatelja i tako oštetila Fond za višemilionski iznos.

- Sa PIO fondom i sa Ministarstvom za rad u poslednje tri-četiri godine intenzivno proveravamo da li ima zloupotrebe u sistemu PIO fonda. Postoje lica koja su dobijala lažne penzije, bez dana radnog staža, ili nadoknade na koje nisu imali prava. Procesuirali smo i korisnike tih penzija i one koji su im to omogućavali - rekao je Stefanović novinarima u "Palati Srbija".

Foto: pixabay.com

Istakao je značaj uvođenja inovacionih tehnologija u informacione sisteme kao što je PIO fond kako bi se sprečile slične zloupotrebe.

V. M. je osumnjičena da je proneverila 23.144.945 dinara

- Važno je da niko u Srbiji ne misli da može tako da postupa. Kad koristite informatički sistem koji je dovoljno složen, nemoguće mu je pristupiti, a da niko ne zna - rekao je Stefanović.

MUP je ranije saopštio da je službenica u PIO fondu - Filijala Bačka Palanka, V.M. uhapšena pod sumnjom da je od 2005. do 2018. pomoću šifri za pristup sistemu PIO fonda vršila isplatu penzija preminulim osobama i licima kojima je penzija prestala po drugom osnovu.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biće privedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading