Konačno! Devojka iz "autobusa smrti" izašla iz kome: Lekari daju dobre prognoze, roditelji još nisu odahnuli!

Autor: blic.rs

Hronika

23.02.2019

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš posle dvomesečne borbe uspeli su da se izbore za život Lene I. (16) iz Čokota, najteže povređene putnice iz autobusa smrti u kojem je nakon sudara sa vozom poginulo sedmoro, a 32 osobe su povređene.

RepublikaFoto: ST/D.I.
Mesto stravične nesreće u Donjem Međurovu

Leni su u udesu teško povređeni glave, pluća i plućna maramica, a takve povrede preživi jedan od 100 pacijenata. Zahvaljujući lekarima Klinike za anesteziju, njeno stanje je stabilizovano, iako je više od mesec dana bila u komi.

- Lena je kao najhitniji pacijent posle sudara prva uvedena u operacionu salu, gde su neurohirurzi uradili dekompresionu hiruršku intervenciju jer je krvarenje, odnosno hematom koji je dobila usled povrede pretio da izvrši fatalan pritisak na mozak. Taj obostrani hematom bio je najteža povreda, zbog čega je više od mesec dana bila u barbituratnoj komi. Sa druge strane imala je i tešku kontuziju pluća, što je dodatno ugrožavalo. To su sve jako teške povrede koje se retko preživljavaju. Nakon mesec dana bila je u stabilnom oporavku, ali još ne van životne opasnosti. Sada bismo mogli da kažemo da je stanje njenih životnih funkcija takvo da je ona na bezbednoj strani. Trenutno nema nečega što bi je akutno ugrozilo. Mislimo da smo bitku za njen život dobili - ističe prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

RepublikaFoto: D.I.
Ogromna tragedija

Poslednji pacijenti iz autobusa smrti

Lena I. i Marko Lazarević (16) iz Čokota, poslednji su povređeni putnici autobusa smrti koji su na lečenju u KC Niš. Lazarević je maltene u potpunosti paralizovan posle kobnog sudara autobusa i voza u Donjem Međurovu, ali nakon operacija na Klinici za neurohirurgiju KC Niš ponovo može da pokreće levu ruku i noge, koje nije osećao. Lekari se nadaju da će do kraja godine stati na noge.

Lenino stanje je budno praćeno od prvog dana. Zbog izuzetno teških povreda, lekari su isprva bili veoma skeptični, ali su postali optimističniji kako se njeno stanje poboljšavalo. Nakon mesec dana izašla je iz kome i u poslednjih dvadesetak dana trend oporavka ide uzlaznom linijom, što svima uliva optimizam.

Otac: Malo nam je lakše, ali još nismo odahnuli

Lenin otac Srđan I. kaže da je porodici malo lakše, ali da još nisu odahnuli. Zahvalan je lekarima na svemu što su učinili za njegovu ćerku.

- Još uvek je dug put do njenog oporavka. Izašla je iz kome, još je na intenzivnoj nezi. Ne može još da priča, tako da još uvek je to teško stanje, ali je stabilno i doktori se nadaju da će biti dobro. Svaka čast lekarima Klinike za anesteziju i svom medicinskom osoblju - kaže Srđan I.

On nije želeo da komentariše hapšenje vozača autobusa "Niš ekspresa" koji se sumnjiči da je kriv za tešku nesreću rekavši da je najbitnije da se Lena oporavi.

- Ona je sada očuvane budnosti, gleda, izvršava najprostije naloge - daj mi ruku, pruži ruku, otvori usta... Kad joj dajem nešto slatko, oseti šećer i to joj se sviđa. Još uvek ne može da govori zbog kanile i i stanja svesti koja se polako budi, ali svi se nadaju najboljem - kaže specijalista anesteziologije dr Branka Božidarević.

Prof. dr Radmilo Janković kaže da su sve ekipe na Klinici bile 24 sata dnevno posvećene povređenoj devojci.

- Lena je naša mezimica. Sve smo učinili da izbegnemo da dobije dekubit, urinarnu infekciju, zapaljenje pluća... Ona diše sama, diže sama levu ruku i levu nogu. Može da levu ruku da pruži i desnu ruku počinje da pokreće. Evidentan je trend poboljšanja, ona je trenutno van životne opasnosti, ali će oporavak biti dug. Teoretski može da se desi da bude potpun oporavak. Ako oporavak ide ovim tempom očekuje je još jedna neurohirurška intervencija - dodaje prof. dr Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading