Ubice dece čeka pravi pakao: Sudiće im se dan za danom, presude najdalje za godinu dana

Autor: Blic, Republika

Hronika

24.01.2019

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubicama dece, ali i svim drugim optuženim sudiće se dan za danom tako da će svaki postupak biti završen najduže za godinu dana, piše Blic.

Foto: Ilustracija

Ministarstvo pravde planira da u narednom periodu obezbedi sve uslove kako bi se glavni pretres održavao dan za danom, kako je to i predviđeno Zakonom o kriričnom postupku.

- Zakonom je predviđeno da se glavni pretres održava neprekidno tokom radnog vremena jednog ili više uzastopnih radnih dana - kaže izvor Blica.

Međutim, tih zakonskih odredbi sudije se nisu pridržavale do sada, pa su ročišta za jedan postupak održavana u razmaku od nekoliko meseci zbog čega su postupci trajali predugo, a nekada su zbog toga i zastarevali.

- Ipak krivicu ne treba tražiti samo među sudijama jer oni čcesto za poštovanje zakona nisu imali adekvatne uslove - kaže izvor Blica.


U ovom trenutku, a u jeku najavljenih izmena i dopuna Krivičnog zakona kojim će se u srpsko zakondavstvo prvi put uvesti i kazna doživotnog zatvora za ubice dece, radi se i na obezbeđivanju uslova za održavanje ročišta dan za danom, navodi Blic.

- Jedan od koraka jeste i izbor novih sudija, kao i jačanje pravosudne infrastrukture kroz renoviranje postojećih infrastuktura poput Palate pravde i izgradnje novih pravosudnih zgrada. To znači da će sudije kada njihove nove kolege počnu sa radom biti rasterećene i imaće više vremena da se pridružavaju zakona i postupaka tako da suđenja ne zakazuju na svaka tri, četiri, pet meseci, kao što je do sada bio slučaj - kaže izvor Blica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milko

24.01.2019 09:13

Sudije dnevno zakažu 2-3 ročišta i to im je norma. Onda su u kafiću,pijaci,kupovini i obavljaju svoje privatne poslove u toku svog radnog vremena.