SRBI RADIJE NA ROBIJI NEGO DA ČISTE ULICE: Građanima ispod časti da odrade kaznu u "Gradskoj čistoći"

Autor:

Hronika

15.08.2017

18:05 >> 18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako veoma popularan u svetu, društveno koristan rad kao alternativa zatvorskoj ili novčanoj kazni u Srbiji je i dalje nepoželjan!

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Građani se pre odlučuju da kaznu plate ili odleže u zatvoru nego da čiste ulice ili se staraju o starim i bolesnim osobama.

Zakon o JRM

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže da su od 1. marta 2014, kad je uvedena ta mogućnost, izrečene 2.223 kazne rada u javnom interesu umesto novčane kazne, što čini tek 1,12 odsto svih izrečenih zamena kojih je u protekle tri i po godine bilo 198.142.

1.000 dinara - osam sati rada u javnom interesu

- Kako je zamena novčane kazne za rad u javnom interesu dobrovoljna, okrivljeni su u skoro 99 odsto slučajeva pre pristajali na prinudnu naplatu ili zamenu novčane kazne zatvorom. Inače, novčana kazna se menja po principu 1.000 dinara - dan zatvora, ili 1.000 dinara - osam sati društveno korisnog rada - kaže Marinović i dodaje da je moguće izreći najmanje 20 sati, a najviše 360 sati rada u javnom interesu.

Predsednik Prekršajnog suda dodaje da jedino Zakon o JRM propisuje da se kao kazna može izreći rad u javnom interesu.

- Međutim, nijedna pravosnažna presuda još nije izrečena po tom zakonu, koji je donet prošle godine. Ovo što se kod nas izriče kao rad u javnom interesu zapravo su neplaćene novčane kazne u postupku izvršenja zamenjene kaznom rada u javnom interesu - priča Marinović.

Blaža krivična dela

On objašnjava da za bilo koji prekršaj novčana kazna može da bude zamenjena društveno korisnim radom.

- Za nevezivanje pojasa kazna je 5.000 dinara, a ona može da bude zamenjena sa 40 sati rada u javnom interesu. Takođe, na isti način građani mogu da odrade i kazne za parkiranje na zelenoj površini, neplaćanje busplusa ili ako prilikom legitimisanja nemaju kod sebe ličnu kartu - dodaje predsednik Prekršajnog suda.

Marinović kaže da, osim za prekršaje, ova kazna može da se izrekne i za blaža krivična dela za koja je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading